Swiss Re tarafından yapılan analiz, doğal afetlerin bu yıl bir kez daha kayıp rekoru kıracağını, sigorta ve reasürans sektörü kayıplarının art arda dördüncü yılda 100 milyar doların üzerine çıkaracağını ortaya koyuyor.
Sigortalı kayıplar 2023’te bir kez daha 100 milyar doları aşacak. Swiss Re tarafından yapılan analiz, doğal afetlerin bu yıl bir kez daha kayıp rekoru kıracağını, sigorta ve reasürans sektörü kayıplarının art arda dördüncü yılda 100 milyar doların üzerine çıkaracağını ortaya koyuyor.
Swiss Re tarafından 2023’te hem doğal hem de insan yapımı olaylardan kaynaklanan ekonomik kayıpların 269 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve bu, 2022’ye göre yüzde 9 daha düşük ancak önceki 10 yıllık ortalama olan 235 milyar doların üzerinde. Bunun 260 milyar doları afet olayları, 9 milyar doları insan yapımı olaylardan kaynaklanıyor.
Yüksek düzeyde sigortalı kayıpların ana katkısı, şiddetli fırtına (şiddetli konvektif fırtınalar) tehlikesi ve bu olaylardan kaynaklanan sigortalı kayıplar 2023’te 60 milyar dolarla ulaştı.
EN MALİYETLİ AFET TÜRKİYE’DEKİ DEPREM
2023 yılında ABD’de şiddetli konvektif fırtına (SCS) aktivitesi son derece arttı ve ABD SCS faaliyeti için 50 milyar dolarlık sigortalı kayıp ilk kez aşıldı. ABD’de daha yaygın olmakla birlikte, şiddetli gök gürültülü fırtınalardan kaynaklanan sigortalı kayıplar Avrupa’da da artıyor. Swiss Re, 2023’te 3,3 milyar doların üzerinde kayıp yaşayan İtalya’daki bu olayların etkisine dikkat çekiyor ve bu, aslında ülkede şimdiye kadarki en maliyetli doğal afetle ilgili sigortalı kayıplar.
EKONOMİK KAYIPLARIN YÜZDE 40’I SİGORTALI
SCS kayıpları sigortalı kayıp toplamına hakim olsa da, 2023’teki en maliyetli bireysel doğal afet olayı, 6 milyar dolarlık sigortalı kayıpla Türkiye ve Suriye’deki deprem. Yılın bir diğer önemli olayı, Swiss Re’nin Meksika’daki en pahalı sigortalı olay olmasını beklediği Otis Kasırgasıydı. Seller ve siklonlar Yeni Zelanda’da zarar verici bir etki yarattı ve ülke için 2,4 milyar dolar ile şimdiye kadarki en maliyetli hava ile ilgili sigortalı kayıplara neden oldu.
Swiss Re’nin analizi, sigorta ve reasürans sektörünün bu yıl toplam ekonomik kayıpların sadece yüzde 40’ını karşılaması nedeniyle dünya çapında büyük bir koruma açığı olduğunu gösteriyor.