2021’de dünyada birleşme ve satın alma işlemleri son 20 yılın üstünde bir performans sergiledi ve tarihi rekor seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’de ise birleşme ve satın alma işlemlerinin genel görünümüne bakıldığında, toplam 309 adet işlem ve 14 milyar dolar işlem hacmi gerçekleşti. Birleşme ve satın alma trendleri arasına Belçikalı sigorta şirketi Ageas’ın, AvivaSA’daki yüzde 40 hisseyi satın alması da girdi.
KPMG Perspektifinden Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2021 raporuna göre, dünyada yaklaşık 5.1 trilyon dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşirken, bu tutar son 20 yılın en yüksek değeri olarak gerçekleşti. Dünya’da rekor seviyesinde gerçekleşen işlem hacminin arkasındaki temel nedenler olarak likidite bolluğu ve finansal yatırımcıların yatırım iştahı, sektörel konsolidasyon ve tedarik zincirlerindeki yeniden yapılanma ön plana çıktı.
AVİVASA’NIN YÜZDE 40 HİSSESİ SATILDI
Türkiye’deki birleşme ve satın alma işlemlerinin genel görünümüne bakıldığında, toplam 309 adet işlem ve 14 milyar ABD doları işlem hacmi ile geçtiğimiz senelere göre önemli artış göstererek son 7 yıldaki en yüksek seviyeye ulaştı. Sigorta ve bireysel emeklilikte satın alma işlemlerine Sabancı Holding iştiraki olan AvivaSA’nın ortaklık değişimi de girdi. Sabancı Holding ve İngiliz sigorta grubu Aviva iştiraki olan AvivaSA’da yüzde 40 hissesini Ageas’a satışına ilişkin şubat ayında hisse satın alım sözleşmesi imzalanmıştı. Sabancı Holding, ortaklık değişim işlemlerinin gerçekleşmesinin ardından Belçikalı sigorta şirketi Ageas Insurance International NV ile yoluna devam ettiğini açıklamış ve şirketin de adı AgeSA Hayat ve Emeklilik olmuştu. Bu satın alma işlemi KPMG Perspektifinden Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2021 raporuna da girdi. Raporda satın alma işlemi 179 milyon dolar olarak yer aldı.
TÜRKİYE’DE EN BÜYÜK 10 İŞLEM
EN BÜYÜK İŞLEM ANTALYA HAVALİMANI
KPMG Raporuna göre, Türkiye’de, birleşme ve satın alma işlem hacmi bazında 2021’de taşımacılık sektörünün öne çıktığı görüldü. Taşımacılık sektöründeki en büyük işlem Antalya Havalimanı’nın 25 yıllığına işletme hakkı ihalesinin TAV Havalimanları ve Fraport tarafından oluşturulan ortak girişim tarafından 8.211,4 milyon ABD doları bedel ile kazanılması oldu. Teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektöründeki en büyük işlem Trendyol’un yüzde 8,7 hissesinin bir yabancı yatırımcı grubu tarafından 1.435 milyon doları bedel ile satın alması oldu. Bu iki işlem aynı zamanda 2021 yılında milyar dolar seviyesini aşarak mega işlemler olarak ön plana çıktı. Aynı zamanda Getir’in 2021 yılında farklı turlarda çeşitli yabancı ve yerli yatırımcılardan elde ettiği yaklaşık 983 milyon doları tutarındaki yatırımlar da öne çıkan işlemler arasında yer aldı.
FİNANSAL YATIRIMCILARDAN 150 İŞLEM
KPMG Perspektifinden Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2021 raporuna göre, finansal yatırımcılar (özel sermaye, risk sermayesi, varlık fonları v.b.) 2020 yılında 129 işlem gerçekleştirirken, yarattıkları işlem hacminin toplam işlem hacmindeki payı yüzde 52 seviyesindeydi. 2021 yılında toplam 150 işlem gerçekleştiren finansal yatırımcıların yapmış oldukları işlemlerin toplam işlem hacmindeki payı yüzde 21 seviyesinde gerçekleşti.
Yabancı yatırımcılar 2021 yılında toplam 60 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği birleşme ve satın alma işlem sayısı, 2021 yılında geçmiş yılların altında kalarak işlem sayısının yüzde 19’u olarak gerçekleşti. Buna karşın, 2021 yılında yabancı yatırımcıların geçen yıla kıyasla yarattıkları işlem hacmi 4 milyar doları olarak gerçekleşip artış gösterse de, toplam işlem hacminden aldıkları pay yüzde 28 ile yerli yatırımcıların gerisinde kaldı. Ayrıca, 2021 yılında en büyük ilk 10 işlemin altısının yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmesi de dikkat çeken bir diğer nokta oldu.
DÜNYADA 10 BÜYÜK İŞLEM
Dünyada ilk 10 büyük işlem arasında en büyüğü televizyon ve medya kuruluşu Warner Media’nın bir diğer televizyon ve medya kuruluşu olan ABD kökenli Discovery tarafından toplam 43 milyar ABD doları bedelle tüm hisselerinin satın alımı oldu. Teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörü, en büyük 10 birleşme ve satın alma işlemi içerisinde 3 adet işlem ve toplam 92 milyar ABD doları bedele ulaşan işlem hacmiyle 2021 yılında ön plana çıkan sektör oldu.