Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, önümüzdeki dönemde, sektörü daha ileri taşımak adına somut adımlar atacaklarını açıkladı. Lütfi Elvan, BES’te ve katılım sigortacılığında yapılacakları, sektörün uluslararası sisteme entegrasyonu için atılacak adımları anlattı.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, vatandaşların BES sistemi aracılığıyla tasarruf etmelerini cazip hale getirecek yenilikler üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Elvan, sektörün uluslararası sisteme entegrasyonunu artırmak için yol haritası üzerinde de çalıştıklarına değindi. Lütfi Elvan, sigortacılardan beklentileri olduğunu da vurgulayarak, “Sektördeki ürün çeşitliliğini artırmaya odaklanmanızı, sadece zorunlu sigortalara değil, diğer alanlara da yoğunlaşmanızı arzu ediyoruz” dedi.
Lütfi Elvan, Sabah Gazetesi’nin ‘Sabah 35. Yaş Sektör Buluşmaları’ etkinliğine video konferans yöntemiyle katılarak ‘Sigorta Paneli’nin açılış konuşmasını yaptı. Lütfi Elvan’ın açılış konuşmasını Anadolu Ajansı yayımladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, sigorta sektörünün ilk günden itibaren kovid-19 salgınıyla mücadeleye destek vermek adına pek çok adım attığını belirterek, kovid-19 nedeniyle kasım ayı itibarıyla 13 bin 823 sigortalıya ödenen tazminatın 74 milyon lira olduğunu, sektörün kovid-19 döneminde aktif, dinamik ve çözüm üreten bir sektör olarak hizmet ettiğini söyledi.
SEDDK, Hızla Teşkilatlanarak, İhtiyaçları Tespit Etti
Lütfi Elvan, sistemin istikrarlı ve güvenilir şekilde işletilmesini sağlama noktasında, güçlü kurumsal çerçevenin varlığının kritik bir fonksiyon üstlendiğini de vurgulayarak, “Geçtiğimiz sene kurulan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), hızla teşkilatlanarak, sektördeki ihtiyaçları tespit etti. Sigorta sektörümüz ilk günden itibaren pandemiyle mücadeleye destek vermek adına pek çok adım attı. Paydaşlarla, kamuyla ve vatandaşlarımızla güçlü bir dayanışma örneği sergiledi. Teminat kapsamı dışında olmasına rağmen, salgından kaynaklanan tedavi giderlerinin özel sağlık sigortası kapsamında karşılanması için harekete geçildi” dedi.
Lütfi Elvan, sigortacılık ve emeklilik sektöründe kendine has dinamiklerinin etkin şekilde çalışabilmesi için farklı yapılar kurduklarını da belirterek, bunlar arasında belki de en çok bilineninin afet hasarlarının sigortayla finansmanı noktasında hayata geçirilen ve diğer ülkelere de örnek teşkil eden Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) olduğunu söyledi. DASK’ın kurulduğu günden itibaren üzerine düşen yükümlülükleri en iyi şekilde karşılamaya çalıştığını belirten Elvan, şu açıklamaları yaptı:
“Çok güncel bir örnek vereyim. 30 Ekim’de meydana gelen ve hepimizi derinden sarsan İzmir depremi sonrasında başta DASK olmak üzere sigortacılık sektörümüz seferber oldu. Hasar tespit çalışmaları hızla sonuçlandırılıp, tazminat ödemelerine başlandı. Zorunlu deprem sigortası sahiplerine 170 milyon lira hasar ödemesi yapıldı. Zorunlu deprem sigortası dışındaki alanlardaysa, sigorta şirketlerimiz 15 milyon lira hasar ödemesi gerçekleştirdi. İncelemesi henüz sonuçlanmamış hasarlar içinse, 137 milyon lira karşılık ayrıldı.”
Katılım Sigortacılığı Alanında Rehber Ülke Olacağız
Lütfi Elvan, DASK’a benzer şekilde kurulan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından da her yıl çiftçi ve üreticiye önemli tutarda destek sağlandığına dikkati çekerek şu açıklamaları yaptı: “Kamu şirketlerinin daha etkin yönetilmesi amacıyla kamu sigorta ve emeklilik şirketleri Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat ve Emeklilik altında birleştirildi. Önümüzdeki dönemde, sektörü daha ileri taşımak adına somut adımlar atacağız. Vatandaşlarımızın BES sistemi aracılığıyla tasarruf etmelerini cazip hale getirecek yenilikler üzerinde çalışıyoruz. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, katılım sigortacılığının geliştirilmesi için de hazırlıklara başladı. Bu kapsamda, yenilikçi ve dinamik bir düzenleme geliştirilmesi amaçlanıyor. Atılacak adımlarla farklı uygulamaların önü açılıp, ülkemizin katılım sigortacılığı alanında rehber ülke olması hedefleniyor.”
Sektörün Uluslararası Sisteme Entegrasyonunu Artıracağız
Lütfi Elvan, sektörün uluslararası sisteme entegrasyonunu artırmak için yol haritası üzerinde çalıştıklarına da değinerek, sigorta sözleşmeleri hakkındaki Türkiye Finansal Raporlama Standardı’na uyum çalışmalarının sürdüğünü belirtti ve “Burada hedef, ülkemiz sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün kurumsal yeterliliğini yükseltip, uluslararası piyasalara uyumunu artırmak” şeklinde konuştu.
Lütfi Elvan, sektörün ihtiyaçları ve sorunlarının farkında olduklarını da belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle yargı kararlarıyla ortaya çıkan belirsizlikleri biliyoruz. Bu ihtiyaç ve sorunları giderme noktasında ilgili kurumlarımıza gereken her türlü desteği vereceğiz. Şeffaf, öngörülebilir ve rekabeti güçlendiren bir düzenleme çerçevesi geliştirmek temel önceliklerimizden biri olacak. Tabii, bizim de sizlerden beklentilerimiz bulunuyor. Sektördeki ürün çeşitliliğini artırmaya odaklanmanızı, sadece zorunlu sigortalara değil, diğer alanlara da yoğunlaşmanızı arzu ediyoruz.”