İklim değişikliğinin en kötü senaryosu gerçekleşiyor. Küresel buz kayı katlanarak artıyor. Her yıl 800 milyar ton buz eriyor. Toplam buz kaybı 28 trilyon tonu buldu. Bu da İngiltere veya Michigan büyüklüğünde bir buz bloğuna eşdeğer.
Son otuz yılda, küresel buz kaybı oranı katlanarak artıyor. 1994 yılında, gezegen her yıl 800 milyar ton kaybediyor. 2017’ye kadar, oran 1.3 milyar tondu, bu da 23 yılda yüzde 63 artış anlamına geliyor. The Cryosphere dergisindeki araştırmaya göre toplam buz kaybının yaklaşık 28 trilyon ton olduğu belirtiliyor. 100 metre kalınlığında (330 fit) İngiltere veya Michigan büyüklüğünde bir buz bloğuna eşdeğer. Buz kaybındaki keskin artış esas olarak Grönland ve Antarktika’dan geliyor.
İklim Değişikliğinin En Kötü Senaryosu
Buz tabakaları artık iklim değişikliğinin belirlenen en kötü iklim ısınma senaryosu. Bu ölçekte deniz seviyesinin yükselmesi kıyı toplulukları üzerinde çok ciddi etkilere sahip olacak. Toplanan veriler, tüm kayıpların yarısının karadaki buzdan kaynaklandığını gösteriyor. Buna, dağ buzullarından 6,1 trilyon ton, Grönland buz tabakasından 3,8 trilyon ton ve Antarktika buz tabakasından 2,5 trilyon ton kayıp dahil. Kutup bölgeleri de önemli ölçüde deniz buzu kaybı yaşadı.
23 Yılda, 7.6 trilyon Ton Kayıp
En büyük kayıplar, 23 yıllık dönemde 7.6 trilyon ton kayıp gören Arktik deniz buzu ve 6.5 trilyon ton kaybettiği tahmin edilen Antarktika buzullarından kaynaklandı. Bu büyük azalma, tüm gezegen için ciddi sonuçlar doğuracak ve deniz seviyesinin yükselmesine neden olacak. Son yıllardaki buz erimesi, deniz seviyesinde 35 milimetre artışa neden oldu. Bu küçük bir miktar gibi görünebilir, ancak her santimetrelik artış için evlerini kaybetme riski altında bir milyon insan var. Deniz seviyesindeki bir artış, fırtına dalgalanmalarının meydana gelme olasılığını artırıyor. Risk altındaki sadece kıyı toplulukları değil. Buzullar, küresel olarak topluluklara tatlı su sağlıyor. Buz kaybı da bu toplulukları riske atacaktır.