İtalya’nın Milano kentinde 70 ailenin yaşadığı 15 katlı apartmanda çıkan yangın, yüksek binalarda oturanları korkuttu. Binaların dış cephe kaplamalarının yanmasıyla oluşan yangınlar, son 30 yıl içinde 7 kat arttığı. Yüksek binalarda oturanları korkutan bu tür yangınlar akla tek bir soruyu getiriyor. Bizim oturduğumuz bina da böyle yanar mı?
İtalya’nın Milano şehrinde 15 katlı bir binanın dış cephesinde başlayan yangın hızla tüm binayı sararak büyük korkuya sebep oldu. Yüksek binalarda oturanların aklına ilk gelen soru ‘Bizim binamız da bu şekilde yanar mı?’ olurken bu tür yangınların son 30 yılda 7 kat arttığı tespit edildi.
Imperial College London tarafından yapılan bir araştırmaya göre yüksek binalardaki dış cephe yangınlarının son 30 yılda 7 kat arttığı, 1990-2018 yılları arasında 59 yangın meydana geldiği ve bu yangınların 36’sının 2010 yılından sonra meydana geldiği tespit edildi. Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak,“Dünya Bankası verilerine göre dünyadaki her 10 kişiden yedisi 2050 yılında büyük şehirlerde yaşayacak. Şehirlerdeki nüfus artışı hızlandıkça insanların daha yüksek binalarda yaşaması ve çalışması bekleniyor. Bu gelişmenin ise yangın sayılarında artış yaşanmasının kaçınılmaz olduğu sonucunu doğuruyor” dedi.
Yanıcı Dış Cephe Kaplamaları Hızlı Alev Alabiliyor
Öztoprak, 2017 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’daki Grenfell Kulesi’nde meydana gelen ve 80 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yüksek katlı bina yangınının hafızalarda hala yerini koruduğunu söyleyerek geçtiğimiz hafta Milano’daki yangının da büyük bir korku ve endişe yarattığını kaydetti. Öztoprak, Milano’daki yangının dış cephe malzemelerinin alev almasıyla yayıldığının tespit edildiğini sözlerine ekleyerek, “Yanıcı özellikteki dış cephe kaplamaları çok hızlı alev alabiliyor ve yangın dakikalar içinde tüm binayı sarıyor. Alevlerden kurtulmak mümkün olsa bile malzemelerden çıkan zehirli gazlar bina sakinlerinin ölümüne sebebiyet veriyor. O sebeple yüksek binalarda cephe kaplaması ve ısı yalıtımında tamamen yanmaz malzemelerin kullanılması gerekiyor” dedi.