DASK Koordinatörü Erdal Turgut, deprem bölgesinde bazı kötü niyetli yapıların oluştuğunu, hatta bu kişilerin şirketleştiğini ve vatandaşları hukuk yoluna iterek, yanlış yönlendirip, ciddi paralar kazanma gayreti içinde olduklarını belirterek, vatandaşları bu kişilerin tuzağına düşmemeleri konusunda uyardı.
Editör: Aytaç NALLAR
DASK Koordinatörü Erdal Turgut, deprem bölgesinde 540 bin hasar dosyası için 25 milyar TL ödeme yaptıklarını, eksik evrakı olanlar ve aldıkları hasardan memnun olmayanların dışında tüm ödemeleri tamamladıklarını açıkladı.
Erdal Turgut, deprem bölgesinde bazı kötü niyetli yapıların oluştuğunu, hatta bu kişilerin şirketleştiğini ve vatandaşları hukuk yoluna iterek, yanlış yönlendirip, ciddi paralar kazanma gayreti içinde olduklarını belirterek, “Hukuki süreçlerde bizden ekstra alabilecekleri bir tutar gerçekten varsa, zaten biz o farkı ödemeye her daim hazırız ve ödüyoruz da. Ancak bu gruplar birtakım vaatlerle sigortalıları kandırıp, bizden alabileceklerinin yarısından çoğunu kendi hanelerine kar olarak yazarak vatandaşlarımızı yönlendirmeye çalışıyorlar” dedi.
Vatandaşların DASK’a ulaşmaları için her türlü iletişim yolunu açtıklarını, hatta ‘DASK’a mesajım var’ adı altında yeni bir hat bile açtıklarını kaydeden Turgut, “Her türlü sorunu önce bize söylesinler. Bizden bir sonuç alamadıkları zaman elbette hukuki yoluna gitsinler. Ama sorunun hızlı çözümü için önce bize gelsinler, çünkü biz onların hasarlarını ödemek adına elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.
HEM KOMİSYON HEM KAR ETMEYE ÇALIŞIYORLAR
Erdal Turgut, “Bu tür yapılaşmalar vatandaşın lehine mi yoksa tamamen para amaçlı mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Vatandaş yararına bir faaliyet yok. Tamamen kendi menfaatleri doğrultusunda. Biz zaten tamamen yıkılmış konutun hasarının yüzde 100’ünü ödedik. Tamamını ödediğimiz bir tutar üzerinden dava konusu olacak bir durum da yok, buradan alınacak fazla bir hasar da yok. Bu gruplar daha çok hafif hasarlı konutlar üzerinden rant elde etmeye çalışıyor. Bunlar yasal vekalet ücretiyle de yetinmiyorlar. Büyük komisyonlar üzerine bir de artı kar etmeye çalışıyorlar. Eğer kazanılacak bir tutar varsa bunun yarısını alma yoluna gidiyorlar. Bizim hukuki bazı nedenlerle ödeme yapmadığımız durumlarda bile arabuluculara veya hukuki yollara gitmeden sigortalarımızla uzlaşarak çözmek istiyoruz. Dolayısıyla bu anlamda ilk durak biz olursak sigortalarımız açısından hem kendilerinin kazançları açısından hem de hızlı çözüm açısından çok daha faydalı olacaktır.”
ZEYİLNAME YAPTIRMAYAN DAVA AÇİBİLİR Mİ?
Erdal Turgut, “Geçen senenin sonunda DASK’taki teminat artışından habersiz olan ve bundan dolayı da zeyilname yaptıramayan sigortalılar da hukuk yolunu tercih edebilirler mi? Ederlerse bir sonuç elde edebilirler mi?” sorusunu da şöyle yanıtladı:
“22 senelik DASK’ın tarihinde, bu yönde açılan davalarda aksi karar verilmedi. Hukuk yolu açıktır ancak sonuç tamamen DASK’ın lehinedir. Bu İzmir ve Van depremlerinde de böyle oldu. Malının değerini artırma sorumluluğu sigortalıdadır. Sigorta şirketi ya da DASK’ın herhangi bir şekilde sigortalının hilafına veya da sigortalının haberi olmadan bunu artırması mümkün değildir. Bunun uygulandığı bazı sorumluluk sigortaları var oma onlar da üçüncü şahısların haklarını korumaya yönelik. Zorunlu deprem sigortası ise bir mal sigortası. Biz, konutu sigortalıyoruz ve bunun değerine de sigortalı karar veriyor. Elbette sigortalılar hukuk yoluna gidebilirler ama burada da maalesef bahsettiğimiz çıkar grupları devreye girerek vatandaşı kandırıyor. Bu durumda da vatandaşın cebinden fazladan dava masrafları çıkıyor. Hukuki şartlar tüm yükümlülüğün sigortalıda olduğunu söylüyor. Zeyili yaptırması gereken sigortalı.”