Depremin sanayide yarattığı hasar rakamı belli oldu

Depremden zarar gören bölgelerdeki sanayi tesisleriyle ilgili hasar raporu belli oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, deprem bölgesinde 34 OSB’nin 7’sinde kısmi altyapı hasarları olduğunu belirterek, ağır ve orta hasarlı 5 bin 600 tesisin bulunduğunu kaydetti. Varank, depremin sanayi üzerindeki maliyetinin yaklaşık 170 milyar lira olduğunu söyledi.

Depremin sanayiye maliyeti 170 milyar TL olarak belirlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, depremden zarar gören bölgelerdeki sanayi tesisleriyle ilgili hasar raporunu açıkladı. Deprem bölgesinde bulunun 34 Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) 7’sinde kısmi altyapı hasarları olduğunu ifade eden Bakan Varank, ağır ve orta hasarlı 5 bin 600 tesisin bulunduğunu kaydetti. Varank, tüm bölge bağlamında 33 bin tesiste üretimin başladığını vurgulayarak depremin sanayi üzerindeki maliyetinin yaklaşık 170 milyar lira olduğunu söyledi.

5.600 TESİS AĞIR HASARLI

Mustafa Varank, OSB’ler, sanayi siteleri veya bireysel üretim yapan fabrikalarda hasar taramasını tamamladıklarını belirterek, “Bölgede bulunan 34 OSB’nin 7’sinin altyapısında kısmi hasarlar var. Buralardaki tamirat ve tadilatlara hemen başladık. OSB’ler ve sanayi sitelerinde yıkılan, ağır ve orta hasarlı 5 bin 600’e yakın tesis bulunuyor. Altyapı, bina hasarı, makine hasarı ve stok hasarına yönelik maliyetin yaklaşık 170 milyar lira olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

171 FABRİKA DEPREMİ HASARSIZ ATLATTI

Varank, Adıyaman’da da yıkılan, ağır veya orta hasarlı tesisler olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

Faal olan 4 OSB’de 54 yıkılan, orta ya da kısmen ağır hasarlı bina, 98 az hasarlı tesis bulunuyor. 171 fabrika bu felaketi hasarsız atlattı. Ayrıca faal 6 sanayi sitesinde de yıkılan ve hasarlı binalar mevcut. OSB ve sanayi sitesi dışındaki üretim tesisleriyle birlikte Adıyaman’daki sanayi hasarının 7 milyar liranın üzerinde olduğunu öngörüyoruz.”