SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Trafik Teklif Platformu’nun işleyişi hakkında detayları anlattı. Platform üzerinden oluşturulan poliçelerin şirketlerin pazar payını etkilemeyeceği gibi, oluşan riskin platform üzerinden eşit şekilde dağılacağına değinen Eroğlu, “Özetle, bu sistemle hem acentelerimiz büyük bir zaman tasarrufu yaparak diğer sigorta ürünlerinin pazarlanmasına daha fazla zaman ayıracak. Hem de vatandaşlarımız hızlı bir şekilde trafik poliçesine ulaşarak sektörümüzün önemli bir itibar riski de bertaraf edilmiş olacak. Sigorta şirketlerimiz de riskli sigortalıların maliyetini tek başına üstlenmeyerek sektörle paylaşmış olacak” dedi.
SİGORTA GAZETESİ/ÖZEL HABER
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Trafik Teklif Platformu ile hem acentelerin zaman tasarrufu yaparak, diğer sigorta ürünlerinin pazarlanmasına zaman ayıracaklarını, böylece sigorta penetrasyonunun artacağını, hem de vatandaşların hızlı şekilde trafik poliçesine ulaşarak, sigorta sektörünün itibar riskinin bertaraf edileceğini açıkladı.
Akif Eroğlu, Trafik Teklif Platformu’nun işleyişi hakkında detayları anlattı. Trafik branşının sektörün toplam üretiminin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturmakla birlikte 27 milyonu aşan araç sahibini doğrudan ilgilendirmesi sebebiyle ayrı bir öneme haiz olduğunu belirten Eroğlu, şunları söyledi:
“Zorunlu trafik sigortası ise yapısı itibarıyla bir sorumluluk sigortasıdır. Bu yapı şirketlerin teknik zarar etmesi ve bilançoları olumsuz etkilemesi gibi bir takım sorunları içinde barındırmaktadır. Bu sebepten dolayı trafik lisansı bulunan bazı şirketlerin zorunlu trafik sigortası poliçesi üretme yükümlülüğü olmasına rağmen selektif bir politika izlediği gözlemlenmiştir. Riskli basamaklardan ve ilk defa trafiğe çıkan araçların poliçelerinden imtina eden bu şirketler, az riskli basamaklarda üretim gerçekleştirmektedir. İzlenen bu politika vatandaşın sigortaya erişimini engellediği gibi acente ya da broker gibi aracı kurumların zaman, kar kaybı yaşamasına ve sektörün repütasyon kaybına sebebiyet vermektedir” dedi.
SEKTÖR PAYDAŞLARININ GÖRÜŞÜ ALINDI
Akif Eroğlu, SEDDK olarak, trafik sigortasının ürettiği zarar, arz sorunu ve fahiş fiyatlama gibi sorunlara yapısal çözümler getirmek suretiyle ‘Trafik Yol Haritası’ iş planını kamuoyu ile paylaştıklarını, plan çerçevesinde dinamik basamak sistemi ve aylık artış oranının düşürülmesi gibi birçok başlığın 1 Mayıs itibarıyla devreye alındığını ifade etti. Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Akabinde ‘Kaçınma Genelgesi’ yayımlayarak şirketleri riskli basamaklarda kaçındıkları segmentte üretim yapmaya zorlamayı hedefledik. Kaçınma Genelgesine rağmen bazı şirketlerin izlediği selektif politikalar sonucu arz sorununun devam ettiğini görünce, Kurumumuzca tüm sektör paydaşlarının da görüşleri alınarak sıkıntı yaşanan basamaklarda Trafik Yol Haritasının tamamı devreye girene kadar Trafik Teklif Platformu üzerinden poliçe üretilmesi ve teklif bulunmaması halinde ise poliçe üretimi yapılarak Riskli Sigortalılar Havuzu sistemine devredilmesi kararlaştırılmıştır” dedi.
ŞİRKETLERİN PAZAR PAYI ETKİLENMEYECEK
Trafik Teklif Platformu ile 27 milyonu aşan araç sürücülerinin yaptırmakla yükümlü oldukları zorunlu trafik sigortasına SEDDK tarafından belirlenmiş fiyat aralığında, kolayca erişebileceğini, acentelerin ise zaman, kar kaybı yaşamadan teklif ve poliçelendirme bölümlerini tamamlayabileceklerini vurgulayan Eroğlu, “Sigorta şirketleri ise poliçe üretmekten kaçındıkları segmentte yapılan riski tek başına üstlenmeyip, türlü türlü kaçınma yöntemleri ile müşteri nezdindeki algıyı bozmadan riski, havuz yolu ile tüm sektöre dağıtmış olacaklar” dedi.
Platform üzerinden oluşturulan poliçelerin şirketlerin pazar payını etkilemeyeceği gibi, oluşan riskin platform üzerinden eşit şekilde dağılacağına değinen Eroğlu, “Özetle, bu sistemle hem acentelerimiz büyük bir zaman tasarrufu yaparak diğer sigorta ürünlerinin pazarlanmasına daha fazla zaman ayıracak. Böylece ülkemizdeki sigorta penetrasyonun artırılmasına katkı sağlayacak. Hem de vatandaşlarımız hızlı bir şekilde trafik poliçesine ulaşarak sektörümüzün önemli bir itibar riski de bertaraf edilmiş olacaktır. Sigorta şirketlerimiz de riskli sigortalıların maliyetini tek başına üstlenmeyerek sektörle paylaşmış olacaktır” şeklinde konuştu.
1 HAZİRAN’DA TEST AŞAMASINA GEÇİLDİ
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) nezdinde kurulan ve 12 Mayıs’ta teknik altyapısı tamamlanan Trafik Teklif Platformu’nun, acente ve brokerlerin zorunlu trafik sigortası poliçesi teklifi bulamaması durumunda, araçların teminatsız kalmaması için hazırlanmış bir sistem olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Türkiye genelinde faaliyet gösteren 17 bin acenteden isteyenler Trafik Teklif Platformu’na üye olabilecek. Trafik lisansı bulunan sigorta şirketleri doğal üye sayılacak. Bu şirketlerin platforma entegrasyonu sağlanmış olup, 1 Haziran’da belirlenen şehir ve basamakta test aşamasına geçilmiştir. Teknik testlerin sorunsuz tamamlanmasının ardından hızlıca ülke genelinde devreye alınacaktır” dedi.
TRAFİK TEKLİF PLATFORMU 3 AŞAMALI OLACAK
Akif Eroğlu, Trafik Teklif Platformu’nun çalışma sürecinin 3 aşamadan oluştuğunu da belirterek, aşamaları şöyle anlattı:
1. Aşama: Acente ya da brokerlerin sözleşme ile bağlı oldukları sigorta şirketlerinden 10 dakika içerisinde teklif alması ve poliçeleştirmesi…
2. Aşama: İlk aşamada teklif alınamaması durumunda, acentenin platform üzerinden sözleşme ile bağlı oldukları sigorta şirketlerinden 15 dakika içerisinde teklif alması ve poliçeleştirmesi…
3. Aşama: İki aşamada da teklif alınamaması durumunda acente ya da brokerin çalıştığı sigorta şirketleri arasında SBM tarafından sıra usulü ile atama yapılarak, şirketin seçilmesi ve poliçenin havuza devredilmesi.
ŞİRKET İLE ACENTE ARASINDA SÖZLEŞME OLMALI
Akif Eroğlu, sigorta şirketlerinin platform üzerinden kendileri ile acentelik bağı olan acentelerin poliçe teklif taleplerine yanıt vereceklerini de vurgulayarak, şunları söyledi: “Dolayısı ile şirket ve acente arasında bir sözleşme bağının kurulması, teklif verilmesi için ön şarttır. Yeni acente sözleşmesinde, tescil ve ilanına ilişkin oluşabilecek masraflar, mevcut uygulamalarda olduğu gibi acenteler tarafından karşılanacaktır. Teklif ekranlarındaki teklif numarası ile acente, teklif veren şirketin poliçeleştirme ve tahsilat ekranlarına yönlenerek süreci tamamlayacaktır.”
SEDDK olarak ana hedeflerinin trafik yol haritası ile trafik branşının sürdürülebilir olması ve gerekli şartlar oluştuğunda serbest tarifeye geçiş yapılması olduğuna da dikkat çeken Eroğlu, “Bu hedefe giden yolda yaşanan sorunlara karşı kamu yararını önceleyerek proaktif yaklaşım sürdürülecektir” dedi.