Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, Küresel Özel Sermaye Fonları 2022 Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, özel sermayeye artan miktarlarda sermaye akarken, fon yöneticileri, doğru seçimleri yapmak için risklerin hiç bu kadar yüksek olmadığını fark ediyor. Fon yöneticileri, sürdürülebilir yatırım seçeneklerini genişletmekten kripto para birimiyle uğraşmaya kadar yeni ürün tekliflerini değerlendirmeye devam ediyor.
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, Küresel Özel Sermaye Fonları 2022 Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Küresel çapta faaliyet gösteren 107 özel sermaye fonunun yöneticilerine ait görüş ve beklentilerine dayanan araştırma, son 10 yılda özel sermaye fonu şirketlerinin finansal ekosistemde bir büyüme sermayesi kaynağı olarak kilit rol üstlendiğini vurguluyor.
Araştırmaya göre; özel sermaye fonları işlemlerinin yaklaşık 1 trilyon dolar büyüklüğe ulaştığı 2021 yılının ardından 2022’de özel sermaye fonu şirketlerinin öncelikli gündeminde, işletme modellerini olgunlaştırmak ve Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (ESG) önceliklerini hayata geçirmek var.
Araştırmaya göre, özel sermayeye artan miktarlarda sermaye akarken, fon yöneticileri, doğru seçimleri yapmak için risklerin hiç bu kadar yüksek olmadığını fark ediyor. Yetenek yönetiminde, fon yöneticileri, sürdürülebilir bir özel sermaye markası oluşturmanın anahtarı olarak çeşitliliğin, eşitliğin ve kapsayıcılığın (DE&I) geliştirilmesini görüyor. Fon yöneticileri, sürdürülebilir yatırım seçeneklerini genişletmekten kripto para birimiyle uğraşmaya kadar yeni ürün tekliflerini değerlendirmeye devam ediyor.
FON YÖNETİCİLERİ NE DİYOR?
Büyük ölçekli özel sermaye fonu şirketlerinin yöneticileri arasında karar verme süreçlerinde ESG konularını öncelikle dikkate aldıklarını söyleyenlerin oranı yüzde 42 iken, yüzde 39’u ise bu konuları belirli alanlarda ciddiye aldıklarını belirtiyor. Yönetim şirketlerinin kurumsal olgunluğunu derecelendirmeleri istendiğinde, en büyük fon yöneticilerinin yüzde 84’ü, orta ölçekli fon yöneticilerinin yüzde 71’i ve daha küçük firmaların yüzde 56’sı ile karşılaştırıldığında, genel olarak diğer yöneticilerin önünde olduklarını söylüyor.
Büyük fon yöneticilerinin yalnızca yüzde 19’u, orta ölçekli fon yöneticilerinin yüzde 14’ü ve küçük firmaların yüzde 11’i kendilerini sınıfının en iyisi olarak değerlendirirken, fon yöneticilerinin sınıfının en iyisi olduklarını söyleme olasılıkları daha düşüktü. Bu, yöneticilerin bugün yönetim şirketi operasyonlarında nispeten rahat hissetmelerine rağmen, olgunlaşmak ve ileriye doğru bir adım atmak için hala yer olduğunu gösteriyor gibi görünüyor.
Daha geniş bir süreç dizisi oluşturmaya yönelik keskinleştirilmiş odaklanmayı daha da yansıtan en büyük firmaların yüzde 43’ünden fazlası, son iki yılda insanlara, süreçlere ve teknolojiye yatırımlarını önemli ölçüde artırdıklarını söyledi. Daha küçük şirketlerin bunu yaptıklarını söyleme olasılığı daha düşüktü, ancak kabaca beş orta ölçekli şirketten biri, yatırımlarını sırasıyla yüzde 19 ve yüzde 23 oranında önemli ölçüde artırdıklarını söyledi.
KRİPTO PARA KONUSUNDA TEMKİNLİLER
Özel sermaye fonu yöneticileri, sürdürülebilir yatırım seçeneklerini genişletmekten kripto para ile meşgul olmaya kadar çeşitlilik gösteren yeni ürün tekliflerini değerlendirmeye devam ediyor. EY araştırması, şirketlerin kripto para birimleri konusunda temkinli bir yaklaşım benimsediğini de gösteriyor. Büyük fonlar arasında kripto para ve ilgili dijital varlıklara yatırım yapanların oranı yalnızca yüzde 3 düzeyinde. Bununla birlikte araştırmada, kripto para birimlerinin ve dijital varlıkların, birçok özel sermaye fonu ve risk sermayesi şirketinin ilerlemeyi düşünebileceği bir alan olmaya devam edeceğine yönelik inanç da yer buluyor. Araştırma sonuçları, hükümetlerin ve düzenleyicilerin kripto para birimleri konusundaki yaklaşımlarını izleyen fonların, bunun gelecekte alternatif yatırım seçeneği olarak stratejik vizyonlarına nasıl uyum sağlayabileceğini değerlendirirken temkinli davrandıklarını gösteriyor.