AXA Hayat ve Emeklilik Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, BES’te, bütünleşik planlar ile ilgili son gelişmelere değinerek, “İsim değişikliği ile Emeklilik Hayat Sağlık Bütünleşik Güvence Desteği başlığı konuldu. Burada emeklilik ile birlikte alınacak hayat ve sağlık ürünleri için direk devlet katkısı öngörülüyor. Bunlar şu anda tartışma aşamasında değerlendirilen konular” dedi.
AXA Hayat ve Emeklilik Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, BES’te bütünleşik planda hayat ve sağlık ürünlerine de devlet katkısının planlandığını söyledi. Küntay, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile birlikte sağlık, hayat, ferdi kaza sigortalarının da sunulmasına yönelik bütünleşik planlar hakkında açıklamalar yaptı.
Küntay, 28 Eylül’de Bütünleşik Emeklilik Planları başlığı altında genelge yayınlandığını belirterek, emeklilik şirketlerinin bir emeklilik planının içerisine sağlık, hayat sigortası teminatları da ekleyebileceklerini, buna da bütünleşik emeklilik planı adı verileceğini kaydetti.
BÜTÜNLEŞİK PLANDA HENÜZ AVANTAJA İŞARET EDİLMEDİ
Küntay, emeklilik şirketinin sağlık ruhsatı alması kaydıyla emeklilik planı ile birlikte sunabileceğine işaret ederek, “Bu genelge yürürlükte, ancak henüz bununla ilgili bir avantaja işaret edilmedi. Bu henüz birincil bir düzenleme. Sağlığı emeklilikle beraber alacağız ama tahsilatın bir kerede yapılması veya takibin tek ekran üzerinden yapılması gibi uygulamaların dışında bir avantaj sağlanmadı. Önümüzdeki dönemde bu gelecek” dedi.
EV HANIMLARI DA FAYDALANABİLECEK
Olgun Küntay, bütünleşik emeklilik planları üzerine yürütülen çalışmalara da değinerek, şunları söyledi:
“Yapılan çalışmalar sonucunda isim değişikliği ile Emeklilik Hayat Sağlık Bütünleşik Güvence Desteği başlığı konuldu. Burada emeklilik ile birlikte alınacak hayat ve sağlık ürünleri için direk devlet katkısı öngörülüyor. Yalnız bunlar tabi şu anda tartışma aşamasında değerlendirilen konular. Üzerinde çalışılan konu; sağlık priminin ve hayat priminin yüzde 25’i de bireysel emeklilik hesabına devlet katkısı olarak aktarılacak. Bu tabii önemli bir avantaj. Çünkü bugün sağlık ve hayat sigortasında bir vergi indirimi uygulaması var. Bu indirimden yararlanmak için vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Halbuki diğeri direk katkı olduğu için, ondan ev hanımları da faydalanabilir, öğrenciler de faydalanabilir, vergi mükellefi olmayanlar da faydalanabilir. Dolayısıyla bu sistemi geliştirecek bir uygulama olur.”
BES 18 YAŞINI DOLDURDU, REŞİT OLDU
Olgun Küntay, BES sistemi hakkında da bilgi vererek, fon büyüklüğünde 200 milyar lira seviyesinin aşıldığını kaydetti. 27 Ekim tarihinde BES’in, 18 yaşını doldurduğuna değinen Küntay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Artık reşit oldu, yetişkinliğe doğru gidiyor ve işte yetişkinliğe geçtiği dönemde de bir yandan da sistemi 18 yaş altına açtı ve orada da önemli bir katkı sağlandı. Bireysel emeklilik sistemi büyüyor ve büyümeye de devam edecek. Gerek kamunun gerek kamuoyunun sisteme güveni ve desteği her geçen gün artıyor. Biz bunu hissediyoruz ve sektör olarak da bize duyulan bu güvenin de bugüne kadar karşılığını verebildiğimizi düşünüyorum. 2020 yılı ve öncesinde son 5 yılda bireysel emeklilik sistemindeki getiriler 5 yılın dördünde enflasyonun üstündeydi; bu yılın sonunda da öyle bir fotoğraf yine bekliyoruz. Dolayısıyla sistem genel olarak iyi gidiyor. Katılımcı sayısı da otomatik katılımla beraber hesap ettiğimizde 13 milyonu geçti. BES tarafından geçen yıla göre fonlarda yüzde 22 büyüme görüyoruz. Otomatik katılımda da yüzde 39 civarında fonlarda bir büyüme var.”