Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, SEDDK’nın, geçtiğimiz hafta AcnTurk Sigorta ve Arex Sigorta’nın yeni poliçe yetkisini durdurmasına yönelik aldığı kararları değerlendirdi. Gülen, SEDDK’nın bu kararları varsayım üzerine vermediğini ifade ederek, “Kesinlikle onu net bir şekilde söylememiz lazım. Belgelerle, hesap hareketleriyle, para akışlarıyla; bu kararı verdiren etmenler neyse incelenip, bulgulara dayalı bir şekilde bu kararı verdi. Mevzuatın onlara verdiği yetkiyi kullanarak verdikleri son derece gerçekçi bir karar olduğunu düşünmemiz veya böyle değerlendirmemiz gerekir” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, SEDDK’nın, geçtiğimiz hafta AcnTurk Sigorta ve Arex Sigorta’nın yeni poliçe kesme yetkisini durdurmasına yönelik aldığı kararları ve bu kararın hem sigortalılar hem de sigorta sektörü üzerine etkilerini değerlendirdi.
Uğur Gülen, SEDDK’nın görevinin, sigorta ekosisteminde faaliyetlerin, işlemlerin, vatandaşın menfaatlerini zarar görmeyecek ve mevzuata uygun şekilde yapılmasını sağlamak olduğunu belirterek, “Bir kere çok önemli bir görev ifa ettiklerini söylemek hiç yanlış olmaz” dedi.
Bu kapsamda SEDDK’nın, AcnTurk Sigorta ile ilgili kötü yönetim, mevzuata aykırı işlemler ve mali bünye zafiyetinden dolayı yeni sigorta poliçesi akdetme yetkisini elinden aldığını ifade eden Gülen, “Bir yerde şirket var ama artık yeni poliçe üretimi yapamayacak duruma getirildi. Arex Sigortada ise kötü yönetim, mevzuata aykırı işlem nedeniyle kefalet sigortası ruhsatının iptal edilmesi ve diğer branşlardan da yeni poliçe akdetme ve işlem yapmasını engelleme kararı aldı” şeklinde konuştu.
SİGORTA SEKTÖRÜ İÇİNDE DE TASFİYE FONU KURULACAK
Uğur Gülen, “Sigorta sektöründe şirketlere müdahale böyle mi olmuyor?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Bankacılıkta Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu kurulmuştu. Sigorta sektöründe bir tasfiye fonu yok. Sigorta sektöründe bir kaza fonu var ki, bu Güvence Hesabıdır. Güvence Hesabı zorunlu sigortalar için çalışan bir fondur ve bu iki şirketin zorunlu sigorta ruhsatı yok. Tasfiye fonu olmadığı için SEDDK bu şirketleri böyle bir tasfiye ye alıp yönetme şansına bugün itibariyle mevzuat olarak sahip değil. Fakat bu yönde de girişimlerinin olduğunu biliyoruz. Bu girişimler için bir kanun değişikliği gerekecek. Kanun değişikliği ile ilgili girişimlerde bulunulduğunu biliyoruz. Belki önümüzdeki dönemde Türk sigorta sektöründe de bir tasfiye fonunun oluşması olası bir ihtimal.”
Gülen, SEDDK’nın bu kararları varsayım üzerine vermediğini ifade ederek, “Kesinlikle onu net bir şekilde söylememiz lazım. Çünkü belgelerle, hesap hareketleriyle, para akışlarıyla; bu kararı verdiren etmenler neyse incelenip, bulgulara dayalı bir şekilde bu kararı verdi. Mevzuatın onlara verdiği yetkiyi kullanarak verdikleri son derece gerçekçi bir karar olduğunu düşünmemiz veya böyle değerlendirmemiz gerekir” dedi.
İKİ ŞİRKET İÇİN ÖDEME KOMİTESİ KURULDU
Uğur Gülen, bundan sonraki sürece de değinerek, bu şirketlere bu aşamadan sonra para girişi olmayacağını söyledi. İki şirketİN sahiplerinin SEDDK’nın aldığı bu karara karşı hukuki birtakım girişimlerde bulunabileceklerine, bunun da doğal hakları olduğuna dikkat çeken Gülen, şu açıklamaları yaptı:
“Mevcut durumda ne olacağı üzerinden bakarsak; bir kere bir para girişi artık bu şirketlerin olmayacak. Bu şirketlerden daha fazla para çıkışı olacak. Para çıkışı da iki tane temel işleme olacaktır. Birincisi müşteriler poliçelerini iptal ettirmek isteyebilirler. Mevzuat gereği vadesinde kalan gün sayısına bağlı olarak prim iadesi yapılması gerekir. İkinci büyük para ödemesi de herhangi bir hasar durumunda hasar ödemesi ile ilgili para ödemesidir. Bunun yanında çalışanların ücretleri, reasürans ödemeleri, vergiler gibi diğer ödemeler olabilir ama ben temelde en çok vatandaşımızı ilgilendiren veya sigortalıyı ilgilendiren iki temel ödeme prim iadeleri ve hasar ödemeleridir. Bu ödemelerle ilgili bir kontrol mekanizması kurulmuş durumda. Yani ödeme komitesi kurulmuş durumda; yine SEDDK’nın yetkisinde. Yani bu şirketlerden para çıkışını kontrollü bir şekilde, regüle bir şekilde yapılmasını sağlayan bir düzenek var. Bu komite üyelerinin ancak imzasıyla şirketlerden dışarıya para ödenmesi gerçekleştiriliyor. Belli bir zaman sonra şirketlerin hesabındaki para miktarları azalıp, sıfırlandığı zaman da artık ondan sonra bir para ödemesi söz konusu olmamasını bekleriz.”
SEDDK ÜYELERİ SAĞLIKLI KARAR ALDILAR
Uğur Gülen, “Bir buçuk yıl içinde 5 sigorta şirketinin faaliyetinin durdurulmasını nasıl yorumluyorsunuz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Sigortacılık kısa vadeli bir iş değil. Dünyadaki en büyük sigorta şirketlerine baktığımız zaman hepsi yüzyıllık şirketler. SEDDK’ya atanan yeni Başkan ve üyeler çok sağlıklı bir karar aldılar. Sigorta sektörüne yeni girişleri zorlaştırmak için giriş bariyerlerini oldukça yukarı bir yere çekme kararı aldılar ki, bugün hayat dışı bir sigorta şirketinin tüm lisansları alması durumunda 4 milyar TL, yaklaşık 100 milyon dolar sermayeye ihtiyaç var. Başkan ve kurul üyeleri her zaman şunu söylüyor: Sadece bugün konulan sermayeye değil, bu sermayenin arkasının da güçlü olmasına bakıyoruz diyorlar. 2023 yılından sonra hiçbir şirkete kuruluş izni verilmediğini söylemek yanlış olmaz. Bu kurul; sermayeyi güçlendirmek, finansal dayanıklılığı arttırmak ve sigorta sektörünün itibarının gelecekte zedelenmesini engelleyecek çok ciddi, çok önemli adımlar attı. Buna müteşekkir olmamız gerekir.”