Türk Reasürans Genel Müdür yardımcısı Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sistemin başladığı günden bu yana 8 milyon lira civarında hasar ödediklerini belirten Canal, “Toplanan prime baktığınızda yaklaşık yüzde 30-35 hasar prim oranı söz konusu ki ticari alacak sigortası için gayet iyi bir oran” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Türk Reasürans Genel Müdür yardımcısı Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortasında bugüne kadar KOBİ’lere 8 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdiklerini açıkladı. Canal, alacak sigortası hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Ali Sertaç Canal, 2020 yılından bu güne, hem Türkiye’de hem de dünyada ekonomik sıkıntılar yaşandığını, Türkiye’nin birçok konuda ekonomik krizde pozitif ayrıştığını belirterek, 2023 yılında Avrupa’daki resesyon beklentilerinin mutlaka Türkiye’yi de etkileyeceğini söyledi. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’unun KOBİ vasfında olduğunu ifade eden Canal, “KOBİ’ler kendi hayat döngülerini devam ettirmeleri için ticaretlerini belli bir güven çerçevesinde yapmalı ve devamlılıklarını da sağlamak adına güvenle büyümeleri gerekmektedir. Aslında devlet destekli ticari alacak sigortası tam da bu noktada KOBİ’lerimizin olmazsa olmaz ihtiyaçlarından bir tanesi” dedi.
PANDEMİDE ŞİRKETLERİ YAŞATTIK
Özellikle pandeminde KOBİ’lerin işlerine devam edebildiklerinin gözlendiğini vurgulayan Canal, “İşlerine devam etmek istiyorlar. Sadece zaman zaman kendilerinden kaynaklı olmayan nedenlerle sıkıntıya düşebiliyorlar. Bu ister malı satan taraf olsun, ister malı alan taraf olsun. Bu açıdan baktığımızda devlet destekli alacak sigortası; özellikle pandemi döneminde hem sigortalılarımıza hem de onların alıcısı olan firmalara kolaylıklar sağlayarak bu sıkıntılı dönemi aşmalarında yardımcı oldu” şeklinde konuştu.
Canal, pandemi döneminde, işletmeleri yaşatmaya çalıştıklarına da dikkat çekerek, “Yaşatmaktan kastımız şu; alıcı olan firma, o anlık bir sıkıntıya girebilir ki, o dönemde belli başlı sektörler çok ciddi problemler yaşadılar. Bu sektörlerdeki işletmelerimizi, bu borçlarını ödemede onlara çeşitli kolaylıklar sağlayarak, zaman tanıyarak, fırsat vererek, yani hukuki süreçlerle bu alacağı tahsil etmek değil de onları yaşatarak iş yapmalarına devam ettirerek borçlarını ödemeye teşvik ettik” şeklinde konuştu.
HASARDA BİLE TAHSİLAT GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortasından ödenen hasarlara da değinerek, yurtiçine yönelik alacak sigortasının daha riskli görüldüğünü kaydetti. Canal, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
“Hasar başvuruları bize oldu ama genelde bunları sulh yoluyla veya firmalarımızı yaşatarak çözme yoluna gittik. Şu anda bizim beklentimiz 2023 yılı içerisinde de hasar oranımızın çok olmayacağı yönünde. Hem Türkiye’deki ekonomik konjonktür özellikle büyüme yönünde devam ettiği için bir miktar orada işler iyi gidecek diye düşünüyoruz. Bununla beraber hasar ödemesi durumunda dahi tahsilat gerçekleştiriyoruz. Sistemin başladığı günden bu yana yani 2019 yılından bugüne kadar yaklaşık 8 milyon lira civarında bir hasar ödedik. Tabii başvuru çok daha fazlaydı ama bunların bir kısmını tahsilat yoluyla çözdük. Bu çok yüksek bir rakam değil. Toplanan prime baktığınızda yaklaşık yüzde 30-35 bir hasar prim oranı söz konusu ki ticari alacak sigortası için gayet iyi bir oran.”