Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay, BES’te katılımcı sayısı, fon büyüklüğü, getiriler hakkında açıklamalar yaptı. Atalay, fon büyüklüğünde 500 milyar TL sınırının aşıldığını, yeni hedefin 1 trilyon TL olduğunu vurgulayarak, otomatik katılım sisteminde, farklı teşviklerle çalışanların sistemde daha uzun kalışının sağlanması gerektiğini söyledi.
Editör: Aytaç NALLAR
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay, 2023’ün, ilk beş ayında BES’te katılımcı sayısında 550 bin artış yaşandığını, sistemin sağlıklı büyümesini sürdürdüğünü söyledi. 16.7 milyon kişinin uzun vadeli tasarruflar için BES’i tercih ettiğini belirten Atalay, fon büyüklüğünde de 500 milyar TL sınırının geçildiğini, önemli bir eşiğin atlandığını kaydetti. Atalay, bundan sonraki hedefin 1 trilyon TL olduğunu vurguladı.
Tasarrufların oranının GSMH içindeki payının yüzde 2.5’ler seviyesine geldiğini, bazı ülkelerde BES fonlarının büyüklüğünün 1 trilyon doları bulduğunu, Türkiye’de ise henüz 20 milyar dolar seviyesine yeni çıktığını ifade eden Atalay, “Daha önümüzde çok gideceğimiz yol var. BES’in, hane halkı tasarrufları içerisindeki payı giderek artıyor ve yüzde 6’lara kadar geldi. Ekonomiye bu anlamda uzun vadeli kaynak yaratma potansiyeli olması sebebiyle de ayrıca bir önemi var; makroekonomik seviye açısından. Tabii ki, burada teşviklerin ciddi bir faydası oldu. Yüzde 30’a çıkan devlet katkısının büyük etkisi olduğun gördük” dedi.
KİŞİ BAŞI FON BÜYÜKLÜĞÜ 60 BİN TL
Murat Atalay, sistemde kişi başına düşün fon büyüklüğünün de ciddi seviyelere geldiğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eskiden kişi başına fon büyüklüğü 5 bin TL’lerdeyken BES çok konuşulmazdı ama şimdi kişi başına fon büyüklüğü 60 bin TL’lere geldi. Dolayısıyla getiri artık önemli hale geldi. Getirilere baktığımızda da ortalama getiri enflasyonun üzerinde ki, bence BES gibi uzun vadeli tasarruflar için bu çok önemli. 2003 yılında başlayan bir sistemden bahsediyoruz. Son 10 yıl diye bakarsak son beş yıl, son üç yıl, hatta son bir yıl, hatta 2023 ün ilk 5.5 ayı da doldu; enflasyon üzerinde bir getiri var. Bence bu sistemin rüştünü ispat ettiğini gösteriyor. Uzun vadeli bir tasarruf sistemi için tüketici enflasyonun üzerinde getiri elde etmek hepimizin hedeflediği bir şey olmalı. Katılımcıların da buna karşılık verdiğinde görüyoruz.”
OKS’DE KALIŞ SÜRESİNİ UZATMALIYIZ
Murat Atalay, Otomatik Katılım Sisteminde (OKS) rehabilitasyona ihtiyaç olduğuna da değinerek, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
“Otomatik katılım, çok hızlı bir şekilde tabana yaygınlaşmayı sağlayacak ve uzun vadeli tasarrufları çok daha hızlı bir şekilde büyütecek bir sistem. Burada da farklı teşviklerle çalışanların sistemde daha uzun kalışını sağlamak lazım. İşveren desteği bu teşviklerden biri olabilir. Devletin farklı teşvikleri de olabilir, ama buradaki kalış süresini arttırmamız lazım. Çünkü önemli bir tasarruf. Her ay maaşın yüzde 3’ünü biriktiriyorsunuz. Uzun vadede büyük tasarruflara ulaşılabilir. Bu sistem üzerinde ülkenin çok uğraşması lazım. Şu anda 8 milyonun üzerinde kişi maaşının belli kısmını tasarruf etmeye devam ediyor. Bardağın dolu tarafından bakalım aslında önemli bir rakam.”