Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan, sağlık sigortasında artan vakalarla birlikte hasar frekasında bir düşüş olduğunu belirterek, “Birçok tanı ve tedavi erteleniyor. Özellikle yatarak olan ameliyat gibi konularda, bunların daha sonra tekrar sektöre geleceğini öngörüyoruz. Buna göre de karşılıklar ayırıyoruz” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan, salgın ile birlikte risk farkındalığının öne çıktığını, öne çıkan ürünlerin başında da sağlık sigortasının geldiğini söyledi. Gürkan, özel sağlık sigortasının büyüdüğünü, özellikle tamamlayıcı sağlık sigortasının bir ivme yakaladığını belirterek, pandemi ile birlikte bu ivmenin arttığını kaydetti.
Dünyadaki örneklerinden de bahsederek, özel sağlık sigortasının Amerika’da çok aktif olduğunu kaydeden Gürkan, “Amerika sağlık sigortası çoğunlukla özel sektöre devredilmiş durumda, halen kendi himayesinde yönettiği kısımlar da var. Avrupa’da farklı tablolar var. Mesela Hollanda bu anlam çok gelişmiş bir pazar; özel sağlık sigortası açısından baktığımızda ama Almanya, Fransa veya diğer ülkelere baktığımızda görece daha çok devletin ön planda olduğu ama özel sektörün de yer aldı uygulamalar var. Her ülkenin kendi sağlık politikasına göre şekilleniyor” dedi.
Tamamlayıcı Sağlıkta Yüzde 30 Büyüme Yakaladık
Türkiye’de ise toplamda 4 milyona yakın bir sağlık sigortalısı olduğuna değinen Gürkan, “Toplam nüfusa böldüğümüzde yüzde 5 gibi bir rakama tekabül ediyor. Yani bu şekilde baktığımızda çok yüksek penetrasyon var diyemeyiz ama gelişen bir pazar gerçekten. Özellikle tamamlayıcı sağlıkla farklı bir segmente ulaşmış olduk. Burada yüzde 30’un üzerinde büyüme yakalamış durumdayız” şeklinde konuştu. Tolga Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sene özellikle kovid ile beraber de ciddi bir ivme yakalamış durumdayız. Bunda pandemi döneminde alınan kararlar da etkili oldu. Senenin başında çok büyük belirsizlik vardı; pandemi teminat altında mı, değil mi diye. Hem özel sağlık hem tamamlayıcı sağlıkta pandemi teminat altında değil. Sektör olarak bir araya geldik; Türkiye Sigorta Birliği çatısı altında ve pandemiyi jest kapsamında ödeme altına aldık. Çünkü o zaman teminat altında değildi, ancak jest kapsamında bunu teminat altına alabiliyoruz. Böylece tüm tedavi masraflarını teminat altına aldık. Bu çok önemli karardı. Hem sektöre hem de özel sağlık sigortasına olan güveni pekiştirdi. Bu sayede de bir ivme yakaladık. Kovidin ilk çıktığı dönemlerde yoğun bir taleple karşılaştık ve halen de bu talep devam ediyor.”
Kovid Tedavisi İçin 150 Milyon TL Ödeme Yaptık
Tolga Gürkan, pandeminin başından bu yana sektör olarak 14 binden fazla kişiye kovid tedavisi konusunda destek olunduğunu, ödemeler yapıldığını, ortalama maliyetin 10-12 bin lira civarında olduğunu belirterek, “Burada iki farklı kesim var. Bir tanesi yoğun bakım olmayan hastalarımız; onların maliyeti görece daha az. Yoğun bakımda olanın tabii maliyeti çok daha yüksek oluyor. Buradan bakarsak da sektörün aşağı yukarı 100-150 milyon TL civarında bir ödeme yaptığını söyleyebiliriz” dedi.
Sağlıkta Karşılık Ayırıyoruz
Kovidin dışındaki hasarlarda frekans düşüşü olduğuna dikkat çeken Tolga Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hasarlarda bir rekans düşüşü var. Özellikle bunu yaz öncesi devrede gördük. Nisan, mayıs aylarında, nispeten normalleşen döneminde yani yaz aylarında biz eski frekanslara oldukça yaklaştık. Sonra vakaların artmasıyla beraber frekanslarda bir düşüş gözlemliyoruz. Ama bir karşılık ayrılıyor. Çünkü birçok tanı ve tedavi erteleniyor. Özellikle yatarak olan ameliyat gibi konularda bunların daha sonra tekrar sektöre geleceğini öngörüyoruz. Buna göre de karşılıklar ayrıldı.”
Kovid Aşısı İçin Süreci Takip Ediyoruz
Tolga Gürkan, ‘Aşı konusunda sigortacılar hangi konumda olacak, aşı konusundaki görüşleriniz nelerdir?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Aşı konusu çok yeni gelişen bir tablo. Sağlık poliçelerimizde aşının bir kısmı aslında teminat altında, özellikle çocuklar için; 9 yaşına kadar tüm aşılar teminat altında. Hatta yetişkinler için de belli başlı bilinen aşılar teminat altında, bunlar ayakta tedavi kapsamında ödeniyor. Ancak kovid aşısı çok yeni bir konu ve bu süreç nasıl gelişecek, bunların üretim planları, fiyatlamaları hakkında pek bir bilgimiz yok. Dolayısıyla bu konu hakkında henüz bir değerlendirme şansı bulamadık. Türkiye özelinde baktığımızda Sağlık Bakanlığımız çok net; Çin ile bir anlaşma yaptığını beyan etti. Biz de süreci takip edeceğiz. Bu kapsamda bizim sigortalılar açısından da bir takım ihtiyaçlar oluşursa tabi ki bunu hep beraber değerlendirme şansı bulacağız.”