Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Duman, pandemideki kısıtlamalar nedeniyle Yeşil Kartta poliçe adetlerinde yüzde 43,4, prim üretiminde yüzde 7,1 oranında bir düşüş gerçekleştiğini söyledi.
Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu’nun, Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Remzi Duman, 2020 yılının ilk çeyreği ile birlikte dünya geneline yayılan koronavirüs salgını sonucunda küresel ölçekte seyahat kısıtlamaları geldiğini ve salgın kaynaklı kısıtlı hareketliliğin, turizm faaliyetleri başta olmak üzere hizmet sektörünü daralttığını belirterek, bu etkilerin sigortalılara olumsuz yansımasını azaltmak üzere Büro’nun bir dizi tedbir aldığını ifade etti.
Duman, bu çerçevede Büro olarak, kısa süreli Yeşil Kartların iptallerinde prim iadesi sağlandığını, Yeşil Kartların kısmi iptallerinde ‘kısa müddet’ esaslı prim iadesinden ‘gün esaslı’ prim iadesine geçildiğinin ifade ederek, “1 Haziran 2020 tarihinden itibaren BSMV hariç yıllık 100 avro olan römork Yeşil Kart fiyatı 85 avroya indirildi. Talepleri halinde sigorta ettirenlerin, poliçe teminatlarını durdurabilmeleri ve poliçelerinin vade bitiminden önce teminatlarını yeniden yürürlüğe alabilmeleri uygulamasını getirdik. Filo uygulamasında ise değerlendirmeye alınan şirketlerin yüzde 75’ine yüzde 20’ye varan filo indirimi sağlandı’ dedi.
Pandemide Prim Üretiminde Yüzde 7,1 Oranında Düşüş
Remzi Duman, Riskli Sigortalılar Havuzundaki araç gruplarında 2020 yılında 3 milyar 130 milyon TL’lik primin havuza devri gerçekleştiğini ve yılık yüzde 16 mertebesinde artış olduğuna değinerek, şunları söyledi:
“Riskli Sigortalılar Havuzunda pandeminin etkisi ile hasar seviyesi yüzde 4 azalırken, Yeşil Kartta ise pandemideki kısıtlamaların etkisi ile 2020 yılında 2019 yılına göre poliçe adetlerinde yüzde 43,4 ve prim üretiminde yüzde 7,1 oranında bir düşüş gerçekleşti. Sırasıyla 81 bin 3 adet poliçe ve 28 milyon 755 bin avro net prim üretimi gerçekleşti. Kullanım tarzına göre poliçe adetlerinde en büyük düşüş otomobilde gözlemlenirken, 2019 yılında bu araç grubunda 84 bin 872 adet poliçe düzenlenirken bu rakam 2020 yılında 28 bin 113’e düştü.”
Remzi Duman, prim üretiminde 2020 yılında 22 milyon 916 bin avro ile ilk sırada çekicinin yer aldığını belirterek, çekicilerde prim üretimi ve adetlerde pandemi kısıtlamalarına rağmen devam eden ticari faaliyet nedeniyle ise artış gerçekleştiğinin altını çizdi.
Daha Kurumsal Bir Yapıya Kavuşması İçin Adımlar Atıyoruz
2020 yılında Büro uhdesinde en önemli gelişmenin ise Büro yönetimindeki değişim olduğuna vurgu yapan Remzi Duman, şunları söyledi:
“Yeni yönetim olarak ağustos ayından itibaren Büro’ya verilen Yeşil Kart Reasürans Havuzu ile Riskli Sigortalılar Havuzunu yönetme görevleri kapsamında bu havuzları etkin bir şekilde yönetmek, üyelerin ve mağdurların hak ve menfaatlerini korumak, Yeşil Kart sisteminin bir üyesi olarak ise uluslararası yasal düzenlemelerle verilmiş olan görevleri eksiksiz yerine getirmek ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek adına yeniden yapılanma süreci başlattık. Bu çerçevede Büronun çağın gereklerine uygun, teknolojiyi etkin kullanan, dijital ve daha kurumsal bir yapıya kavuşması için adımlar atmaya başladık.”