Kaskodan trafiğe, konuttan ticari sigortalara kadar sigorta yaptıranlar prim ödemeleri için kredi kullanabilecek. Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar ve Quick Finans Genel Müdürü Nihat Karadağ, sigorta bağlantılı finansman modellerini anlattı. Karadağ, “Sigorta primini, sigorta vadesi içinde kredilendirebiliyoruz. Bunun ilk örneğini de yaptık ve Quick Sigorta’nın 22 bin liralık ticari sigorta primini kredilendirdik” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Quick Finans, sigorta primlerinde kredi dönemini başlattı. Yeni uygulama ile kaskodan trafiğe, konuttan ticari sigortalara kadar sigorta yaptıranlar prim ödemeleri için kredi kullanabilecek. Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar ve Quick Finans Genel Müdürü Nihat Karadağ, finans ve sigorta konusunu anlattılar.
Nihat Karadağ, finansman şirketinin her türlü mal ve hizmet için kredi verebildiğini, bu kapsamda sigortanın da bir hizmet olduğunu belirterek, bu fikirden yola çıkarak yeni bir sistem kurduklarını ve yeni bir finansman modeli yarattıklarını kaydetti.
TÜM SEKTÖR KULLANABİLECEK
Her türlü sigorta primini kredilendirebildiklerini ifade eden Karadağ, “Sigorta sektöründeki sıkıntılardan biri fiyatların yükselmesi. Primler kredi kartları ile ödeniyordu, kartların limitleri yetersiz kaldı. Sigorta kuruluşları da artık taksitlendirmeye pek yanaşmıyor. Burada biz devreye girip, sigorta primini, sigorta vadesi içinde kredilendirebiliyoruz. Bunun ilk örneğini de yaptık ve Quick Sigorta’nın 22 bin liralık ticari sigorta primini kredilendirdik. Daha iyi anlaşılması için örnek vereyim. Aracı aldınız, kasko yaptırdınız ve primi 30 bin lira tuttu. Biz Quick Finans olarak bu 30 bin lirayı kredilendirebiliyoruz” dedi.
Ahmet Yaşar, primi kredilendirmenin sigortacılıkta yeni bir uygulama olduğuna değinerek, “Trafik sigortasında riskli sigortalar havuzu var. Baktığınızda çekicilerin, otobüslerin primleri çok yükseliyor. Hele bir de hasar kademeleri yüksekse ciddi rakamlara çıkıyor. İşte, bu primleri kredilendirebiliyoruz. Bu ürün sadece bizim sigorta grubumuz için değil tüm sigorta sektörünün, acentelerin kullanabileceği bir ürün olarak hazırlandı” şeklinde konuştu.
BİNA TAMAMLAMALI KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ
Nihat Karadağ, finansman şirketleri hakkında da bilgi vererek, en temel misyonlarının banka şubesi dışında satış noktasında kredi vermek olduğunu söyledi. Şube dışında kredi vermenin Batı’da çok yaygın bir sistem olduğuna dikkat çeken Karadağ, “Bir rakam vermek gerekirse, Avrupa’da tüketici kredilerinin yüzde 36.3’ünü finansman şirketleri verir. Ülkemizde ise bu oran sadece yüzde 3” dedi.
Türkiye’de finansman şirketlerinin çoğunlukla otomotiv kredisi verdiklerine, hepsinin de kendi markalarına kredi açtıklarına dikkat çeken Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz ise finansman modelleri geliştiriyoruz, sigorta ürünleri ile bağlantılı bir finansman modelleri yaratıyoruz. Örneğin, kentsel dönüşüm çok önemli… Riskli binaların yenilenmesiyle ilgili önemli hedefler var. Biz burada bina tamamlama sigortalı kentsel dönüşüm kredileri vermeyi planlıyoruz. Bina tamamlama sigortası hem tüketiciyi koruyan, hem müteahhidi koruyan hem de kredi veren tarafı koruyan çok önemli bir ürün. Böylece bina tamamlama sigortası olan yani korumalı bir kredi türüne geçiş olacak.”
YAŞAR: ACENTELERİ FİNANSAL MARKETE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ
Ahmet Yaşar, dünyada sigorta şirketlerinin banka sahibi olduğunu, Türkiye’de ise bankaların sigorta sahibi olduğunu belirterek, bu yapıyı tersine çevirmek istediklerini kaydetti. Yaşar, sigorta acentelerini, finansal markete dönüştürmek için adımlar attıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu konuda tabii düzenleyici, denetleyici kurumlarla da sürekli bir temas içindeyiz. Şu anda yasal bir takım düzenlemelere ihtiyaç olabilir. Dünyada bunun örnekleri var. Acenteler finansal hizmet sağlayıcıları olarak geçiyor. Avrupa’da, Amerika’da bunun çok fazla sayıda örneği var. Türkiye’de de aslında yavaş yavaş bankaların şubesiz bankacılığa doğru adım attığını, şubelerin azaldığını düşünürsek buna ihtiyaç var.”
Ahmet Yaşar, sigortacılık mevzuatında düzenlemeler olduğunu hatırlatarak, “Biliyorsunuz, bankalar, sigortacılık yapmasın şikayetleri var. Aslında biz biraz da bu süreci değiştirmek istiyoruz. Finansman kuruluşları, bankalar, sadece verdikleri kredi ile bağlantılı olarak sigorta işlemleri yapabiliyorlar. Yani Quick Finans konut kredisi verdiğinde o konutun konut sigortasını yapma yetkisine sahip, ama o kişinin aracını ya da başka bir varlığını sigortalayamıyor. Mevzuat gereği sadece kredi ile bağlantılı sigortayı yapabilir. Quick Finans ise acente ile rekabet etmek istemiyor, sigortayı acenteler yapsın diyor.”