Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta meydana gelen sel ve su baskınları sonrası sigortacılardan ilk değerlendirmeler geldi. Sel nedeniyle Kastamonu’da 7 ilçe sular altında kaldı, köprüler yıkıldı, araçlar sürüklendi. Bozkurt ilçesinde binalar yıkıldı, işyerleri ciddi zarar gördü. Sel felaketinde can kaybı da 27’ye yükseldi. Uzmanlara göre, Kastamonu’da yaşanan sel felaketi, hem ölüm sayısı hem de yarattığı yıkım açısından son yılların en kötü felaketi.
Sel felaketi sonrası sigortacılardan da ilk değerlendirmeler gelmeye başladı. Sigortacılar, Kastamonu Bozkurt, Sinop Ayancık’taki sel felaketinde ölü sayısının yüksek olduğunu, yıkılan binalar, zarar gören işyerleri, yok olan altyapılar açısından değerlendirildiğinde de ekonomik kaybın çok olduğunu söylüyor.
“Küresel ısınma ve iklim değişimi dediğimizde bunları çok fazla tahmin edemiyor ya da bu gerçekler ile yüzleşemiyoruz, ancak yaşananlar bir afet statüsünde olsa da sürpriz değil” diyen sigortacılar, şu açıklamaları yapıyor:
İnsan Eliyle Yapılmış Yanlışlar Var
“Sigorta sektörü ihtiyatlı bir aktüeryal bakışa sahiptir ve özellikle doğal afetlere karşı 250-500 yıllık geriye dönük verileri hesaba kararak iş kabul ve fiyatlama modellerini geliştirirler. Maalesef yaşanan son sel afetleri de bu yaklaşımın doğrulandığı bir afeti işaret ediyor. Ve bu afet sonrası yıkılan binaları, yok olan varlıkları, can kayıplarını düşündüğümüzde maalesef yine insan eliyle yapılmış önemli yanlışların da var olduğunu dikkate almak durumundayız.”
Bölgeden Ciddi Hasar Talepleri Geliyor
Sigortacılar, selin yaşandığı bölgelerde, diğer bölgelere göre sigortalılık oranlarının nispeten yüksek olduğunu da vurguluyorlar. Zararın miktarı hakkında kesin rakam vermek için erken olduğunu da ifade eden sigortacılar, bölgeden ciddi hasar talepleri geldiğine dikkat çekiyorlar. Hasarın yaratacağı ekonomik kaybın yüksek olacağını belirten sigortacılar, şu değerlendirmeleri yapıyorlar:
“Zarar gören altyapı maliyetlerini, temizlik enkaz kaldırma maliyetlerini düşündüğümüzde salt maddi zararın boyutu çok daha yukarılara gidecektir. Bir de bunun üstüne ekonomik kayıpları koyarsak çok kısa süreli bir sel ve su baskının ne kadar büyük etki yarattığını görüyoruz. Mutlak suretle geleceği daha farklı yönetmemiz gerekiyor. Zaman kaybetmeden hem sigorta penetrasyonunu arttırmak hem de küresel ısınma ve iklim değişimine karşı önlemlerimizi almak ve farkındalığımızı arttırmak durumundayız” şeklinde konuşuyorlar.