Sigorta sektörünün üçüncü çeyrek teknik sonuçları açıklandı. Geçtiğimiz yılın 9 aylık döneminde trafik sigortasında 1.3 milyar TL teknik kar elde eden sigorta şirketleri, bu yılın üçüncü çeyreğinde 897 milyon TL zarar etti. Kaskoda da karlılık azaldı. Sigorta sektörünün teknik karlılığı bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen seneye göre yüzde 22,8 düştü.
Haber/Analiz: Oben ÜNÜVAR
2021’in 9 aylık döneminde trafik sigortasında zarar 897 milyon TL oldu. Trafik sigortasında hasar/prim oranı da yüzde 102’yi geçti. Trafik sigortasındaki zarar sektörün teknik karlılığını da etkiledi ve bu yılın 9 aylık döneminde sektörün teknik karlılığı 7.9 milyar lira olarak gerçekleşti.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB), 2021 yılı eylül sonu teknik sonuçları açıkladı. Buna göre, sigorta şirketleri hemen hemen tüm branşlarda teknik kar elde ederken, trafik sigortasında ise rekor zarar açıkladı. Geçtiğimiz yılın 9 aylık döneminde trafik sigortasında 1.3 milyar TL teknik kar elde eden sigorta şirketleri, bu yılın üçüncü çeyreğinde 897 milyon TL zarar etti. Geçen senenin 9 aylık döneminde trafik sigortasında hasar prim oranı yüzde 80 iken, bu yılın üçüncü çeyreğinde hasar prim oranı yüzde 102,4’e çıktı. Bu da şu anlama geliyor, bu yılın 9 aylık döneminde sigorta şirketleri trafik sigortasından topladıkları 100 liralık prim karşılığında 102,4 lira hasar ödedi. Geçen sene trafik sigortasında teknik kar oranı yüzde 9,9 iken, ibre bu yıl yüzde 5,9 teknik zarara döndü.
KASKODA KARLILIK DÜŞTÜ
Bu yılın üçüncü çeyreğinde kaskoda her ne kadar karlılık görülse de veriler geçen senenin aynı dönemini arattı. Sigortacılar kaskoda prim üretimlerini yüzde 29 artırsa da teknik karlılık düştü. Geçen senenin 9 aylık döneminde sigortacılar kaskoda 1.9 milyar TL teknik kar elde ederken, bu yılın aynı döneminde karlılık 916 milyon liraya geriledi.
Teknik karlılık kaskoda, geçen sene, yüzde 27,4 iken, bu yılın eylül sonunda yüzde 9,7’e geriledi. Geçen sene sigorta şirketlerinin kaskoda hasar prim oranı yüzde 61,8 iken, bu yıl hasar prim oranı yüzde 81,3 oldu. Yani, bu yıl sigortacılar kaskoda aldıkları her 100 liralık primin 81,3 lirasını hasar olarak ödedi.
SAĞLIKTA HASAR/PRİM ORANI ARTTI
Sektör lokomotif branşlarından sağlık sigortalarında ise şirketler karlılıklarını artırdı. Geçen senenin üçüncü çeyreğinde şirketler sağlık sigortasında 1.5 milyar teknik kar elde ederken bu yılın aynı döneminde karlılıklarını yüzde 10 artırarak, 1.6 milyar TL’nin üzerine çıkardılar. Buna karşılık sağlık sigortalarında teknik karlılık oranı geçen sene yüzde 21 iken, bu yıl yüzde 19’a geriledi. Geçen sene şirketlerin hasar prim oranları yüzde 63,3 iken bu yıl sağlıkta hasar prim oranı yüzde 72’yıe çıktı.
SEKTÖRÜN TEKNİK KARLILIĞI YÜZDE 22,8 AZALDI
Bu gelişmeler çerçevesinde sektörün bu yılın 9 aylık döneminde toplam teknik karlılığı 7.9 milyar TL oldu. Geçen senenin aynı döneminde ise teknik karlılık toplamı 9.7 milyar liraydı. Buna göre de sigorta sektörünün teknik karlılığı bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen seneye göre yüzde 22,8 düştü.
MALİ KARLILIK YÜZDE 48 ARTTI
TSB’nin açıkladığı verilere göre; sigorta sektörünün bu yılın 9 aylık döneminde mali karlılığı arttı. Geçen senenin aynı döneminde sigorta şirketleri 1.6 milyar TL mali kar elde ederken, bu yıl mali karlılık yüzde 48 artarak, 2.4 milyar liraya yükseldi.
ÖZKAYNAK KARLILIĞI YÜZDE 20,2
Sektörün bilanço karlılığı bu yılın ocak-eylül döneminde azaldı. Geçen senenin 9 aylık döneminde bilanço karı (vergi sonrası), 8.7 milyar TL iken bu yıl 7.7 milyar TL’ye geriledi.
Sigorta sektörünün bu yılın üçüncü çeyreğinde özkaynakları ise arttı. Geçen senenin aynı döneminde sektörün özkaynakları 32.9 milyar TL iken bu yıl 38.1 milyar TL’ye yükseldi. Özkaynak karlılığı ise yüzde 20,2 oldu.
Öte yandan, açıklanan verilere göre sigortacıların, finansal gelirlerinden arındırılmış teknik sonuçlarında bozulmalar göze çarpıyor ki, hasar/prim oranları da bunu gösteriyor; özellikle de haziran sonuçları ile mukayese edildiğinde bu durum daha net ortaya çıkıyor. Yılın son çeyreğinde artan hasar maliyetleri ile birlikte finansal gelirlerden arındırılmış teknik sonuçların daha iyi olması gerekiyor ki, teknik sonuçlardaki bozulma daha da artmasın.