Fibaemeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, BES’e herkesin emeklilik olarak baktığını ancak aynı zamanda yatırım ve tasarruf sistemi olduğunu belirterek, “Getiri süresi uzadıkça sisteme nominal ödenmesi gereken katkı payı rakamı düşer. Ben bunu hafızalarda kalsın diye 1’e 5 yöntemi diyorum. Siz tasarrufu daha pahalıya alır mısınız?” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Fibaemeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, 2022’nin, BES için iyi bir yıl olacağını söyledi. Öztürkoğlu, BES’te katılımcı sayısının genişlediğini, hem gönülle BES’te hem de otomatik katılımda katılımcı sayısının 13 milyonu bulduğunu belirterek, 2022’nin ilk üç ayında ise sisteme 200 bin yeni katılımcının girdiğini açıkladı ve “Geçmiş yıllara göre, sistemden çıkanlardan sonraki net büyüme anlamında söylüyorum. Giren sayısı çok daha fazla. Şu anda çok yüksek bir enflasyonla mücadele ediyoruz. İnsanların harcanabilir gelirlerinde ciddi azalışlar oluyor ama tasarrufa benim ön gördüğümden çok daha fazlası geliyor” dedi.
Erol Öztürkoğlu, fon büyüklüğünün ise 275 milyar TL’ye ulaştığını ifade ederek, “Yılın başlarında 230-240 milyar lira civarında bir fon büyüklüğümüz vardı. Dolayısıyla hem tahsilatlarla hem de girenlerle sistem büyümesini sürdürüyor. Dolayısıyla 2022 yılı, tahmin ediyorum bireysel emeklilik sektörü için iyi bir yıl olacak” dedi.
BEN BUNA 1’E 5 YÖNTEMİ DİYORUM
Erol Öztürkoğlu, 18 yaşında altında 250 bin çocuğun sisteme giriş yaptığını, 18’den aşağı doğru yaş azaldıkça katılımcı sayısının arttığını vurgulayarak, şu açıklamaları yaptı:
“BES’e herkes emeklilik olarak bakıyor ama aynı zamanda yatırım ve tasarruf sistemi. Diyelim ki, 56 yaşından 10 yıl önce sisteme ödemeye başladığınızda 10 yıllık bir birikim yapıyorsunuz ya da iş hayatına başladıktan sonra 10 yılda bir birikim yapıyorsunuz. Oysa anne-babalar çocukları için birikim yaptığında 18 yaşına kadar, 18 yıl birikim yapmış oluyorlar. Dolayısıyla getiri süresi uzadığı için nominal ödemeleri gereken katkı payı rakamı düşüyor. Ben bunu hafızalarda kalsın diye 1’e 5 yöntemi diyorum. Yani beşte bir maliyetle aynı tasarrufu sağlıyorsunuz. 40’lı yaşlarda 500 lira ödeyeceksiniz, çocuğunuz için 100 lira ödemeniz yeterli. Siz tasarrufu daha pahalıya alır mısınız? Yani herhangi bir şeyi 5 kat daha pahalıya alır mısınız? Almazsınız; o zaman tasarrufu neden 5 kat pahalıya alacaksınız. O nedenle sisteme daha erken girmeniz gerekiyor. Oysa insanlar hep tasarruf alışkanlığını, emeklilik sistemi ödemelerini geciktiriyor. Emeklilik yaşına yakın dönemden çok öncesinde sisteme girdiğinizde ödemeniz gereken katkı payları matematiksel olarak düşer”
FON DEĞİŞİKLİKLERİNE İLGİ GÖSTERMİYORLAR
Erol Öztürkoğlu, “Enflasyonun yüksek olduğu dönemde BES getirilerinin durumu nedir?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Emeklilik fonları her dönem enflasyonun üzerinde getiri sağladı. Kişi bazında baktığımızda bireyler bu getiriyi sağlamamış olabilir ya da çok yüksek getiriler elde etmiş olabilirler. Yapılması gereken katılımcılar fonlarını takip edecekler ve fon dağılım değişikliği yapacaklar. Bizim 13 milyon katılımcı da gördüğümüz en belirgin davranış şekli, fon dağılımı değişikliklerine ilgi göstermiyorlar. Dolayısıyla sadece bir fon kompozisyonunda bütün değişen unsurların getirisini toplamak mümkün olmuyor. Yani altın fonunda dursanız da her zaman altının kazandırdığı bir dönem yok. Getiri böylesi dönemlerde çok önemli. Getiriyi yakalayamazsanız aslında yüzde 50, yüzde 60 geride kalıyorsunuz. Enflasyonist dönemlerde katılımcılar şirketlere daha fazla kulak versinler. Bu yılın ilk üç ayında enflasyon yüksek olduğu için getiride biraz enflasyonun altında kalmış olabiliriz ama yılın tamamında enflasyonun çok üzerinde bir getiri sağlanacaktır.”