Deprem bölgesinde toplam 2.1 milyon konut ve 3.1 milyon da araç bulunuyor. Konutların 1.1 milyonu DASK kapsamında, zorunlu deprem sigortalı. Deprem bölgesinde toplam konutların yüzde 20’sinin yani, 430 bininin, konut paket poliçesi var. Toplam 3.1 milyon aracın da 536 bine yakını kaskolu ki, bu da deprem bölgesindeki araçların yüzde 17’sinin kaskosu olduğu anlamına geliyor. Hem DASK hem de sigorta şirketleri konut ve kasko hasarlarını ödemeye başladılar.
Konut paket sigortası hem deprem nedeniyle konuta gelecek zararı hem de konutun içindeki eşyaya gelecek zararı karşılar. Mal sahipleri başta deprem olmak üzere afetlerin neden olacağı zarara karşı sigorta yaptırırken, kiracılar afetlerin eşyalara verecekleri zarara karşı sigorta yaptırır. Bankadan kredi ile konut alınmışsa, bankaların yaptığı konut paket poliçeleri içinde deprem teminatı da vardır.
Sadece deprem zararına karşı konut sigortası yapılmıyor. Yangın sigortalarına ek teminat olarak veriliyor. Ayrıca, zorunlu deprem sigortası olmadan konut paket poliçesi içine deprem teminatı da eklenemiyor. Önce konuta DASK kapsamında zorunlu deprem sigortası yapılıyor, DASK’ın verdiği teminatın üstü için ayrıca sigorta yapılıyor.
Konut depremde yıkıldıysa, DASK, poliçede yazan teminat tutarını size öder. DASK’ın üzeri için alınan deprem teminatı ise konut paket poliçesinden ödenecek.
DASK, sadece konutunuzun yeniden inşa bedelini poliçede yazan tutar kadar ödüyor.
Deprem sonrası hasarı sigorta eksperleri tespit ediyor. Eksperler deprem bölgesindeler. Hasarınızı; önce DASK’ı, ardından da konut paket poliçesi yaptırdığınız sigorta şirketine bildireceksiniz. Eksperler gelip hasar tespiti yapacak ve tespit edilen hasarı sigorta şirketi ve DASK’a bildirecek. Ardından hasarınız DASK’tan ve konut sigortası yaptırdığınız şirketten ödenecek. Deprem sonrası tüm sigorta şirketleri ‘deprem hasar ihbar hattı’ açtılar. Poliçenizi yaptırdığınız şirketlerin internet sitelerinden hasar ihbar hatlarının numaralarını bulabilirsiniz.