Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız Küresel Riskler Raporu’nun tanıtımında konuştu. Yıldız, kovid-19’un, bulaşma riski olarak çok demokratik olduğunu, herkese bulaştığını, hiçbir ayrım gözetmediğini belirterek, “Ancak kovidin etkileri ne yazık ki, demokratik değil. Bireyler bazında da ülkeler bazında da zengin ve fakir uçurumunu açıyor” dedi.
Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, kovid-19’un bulaşma riski olarak çok demokratik olduğunu, ancak etkilerinin demokratik olmadığını söyledi. Her yıl Dünya Ekonomi Forumu’nda açıklanan Küresel Riskler Raporu’nun tanıtımı TÜSİAD, Marsh Türkiye ve Zurich Sigorta iş birliğinde gerçekleştirildi.
Tanıtım toplantısında konuşan Yılmaz Yıldız, Küresel Riskler Raporu’nda, bu sene risklerin kısa, orta ve uzun vadeli riskler olarak ayrıldığını belirterek, sıfır-iki yıl olarak tanımlanan kısa vadeli risklerde sosyal ve çevresel risklerin ön plana çıktığını kaydetti. 3-5 yıl olarak tanımlanan orta vadeli risklerde ise ekonomik ve siber risklerin ön plana çıktığını kaydeden Yıldız, “Beş yıldan sonra da daha çok jeopolitik ve çevresel riskler ön planda. Bu çerçevede global riskler raporu son 10 yılda, farklı zamanlarda pandemi riskinin hep altını çizmiş ve olma olasılığının arttığını hep belirtmiş. 2013’de dayanıklı mikroplar, 2016’da ebola ve pandemi, 2019’da biyolojik tehditler ve geçen sene de antibiyotik rezistanı olarak pandemi riski sürekli olarak gündemde olmuş” dedi.
Zengin, Fakir Uçurumunu Açıyor
Yılmaz Yıldız, kovid-19’un, bulaşma riski olarak çok demokratik olduğunu, herkese bulaştığını, hiçbir ayrım gözetmediğine de değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak kovidin etkileri ne yazık ki, demokratik değil; etkisi orantısız. Bireyler bazında da ülkeler bazında da zengin ve fakir uçurumunu açıyor. 500 milyon işsizin ortaya çıkacağı öngörülüyor ve bu işlerin yarısı geri gelmeyecek. Tüm dünyada 150 milyon kişi ekstrem yoksulluk sınırının altına indi, kovid nedeniyle. Ekonomik etkilerinin önümüzdeki dönemde de bir süre daha devam edeceği kesin. Bu kadar da değil; dijital araçlara sahip olma ve olmama olarak dijital uçurumu da artırıyor. Ayrıca genç ve yaşlıların gelecek beklentileri açısından da uçurum yaratıyor.”
Yılmaz Yıldız, kovid-19’un kalıcı etkilerinin sosyal olacağı ve uçurumları daha da artıracağının öngörüldüğünü de vurgulayarak, “Bu durum ileride milli güvenlik sorunu olacak boyutta” şeklinde konuştu.