HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu, dövizdeki artışın oto sigortalarında maliyetleri yüzde 50-60 oranında artırdığına değinerek, “Maliyet fiyata yansıyacak mı? Müdahale şart gözüküyor. Fiyat artışı beklentisi çok normaldir ama böyle bir ortamda bizim beklenen kadar artış yapma lüksümüz de yoktur” dedi.
HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu, oto sigortalarında fiyat konusunda müdahaleye ihtiyaç olduğunu söyledi. Hancıoğlu, dövizdeki artışın sigorta pazarına yansımaları hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.
Dövizdeki dalgalanma ile piyasada belirsizlik olduğunu, bunun da sigortacılar açısından kaygı yarattığını belirten Hancıoğlu, oto sigortalarında sektörün en büyük girdisinin yedek parça olduğunu, dövizdeki değişim ile birlikte yedek parça fatura bedellerinin artığını ifade ederek, “Bu durum tüketiciyi etkileyecek mi? Tabi ki, etkileyecek ve etkilemeye başladı. Hatta yeteri kadar da etkilemedi” dedi.
MALİYETİNİ BİLMEDİĞİMİZ TEK ENSTRÜMAN
Ceyhan Hancıoğlu, yüzde 60’a yakın dövizde değişiklik olduğunu, sene başında 9 TL olan avronun, bugün 14.60’lara çıktığını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Maliyetler felaket derecede arttı. Bu da bizim için sıkıntı. Her ortamda söylüyorum, satarken maliyetini bilmediğimiz neredeyse tek finansal enstrüman sigorta. Bu çok çok garip ama sigortacıyım, bu işten de çok keyif alıyorum. O yüzden de kabullenmiş durumdayım artık. Bugün poliçe satarken geçmiş yıllardaki istatistiklere göre tahmin yapıyorsunuz. Diyelim ki, 12 ay önce kasko sigortası aldığınızda bin 600 liraya yaptırdınız. O günkü araç değeri 200 bin liraydı, şimdi 400 bin lira. Peki, biz fiyatı artırdık mı? Maliyete bakalım. Poliçeyi sattığımızda kur 9 liraydı, bugün 14,60 lira. Bu ne demektir? Otomotiv sigortalarında bizim en büyük girdimiz olan yedek parçada fiyat yüzde 60 artmış demektir. Dolayısıyla ortalama yüzde 50-60 maliyetimiz artmış. Bizim kaderimiz bu; 12 ay önce poliçe yapmışız, bugün hasar gelse, poliçenin son günü bile olsa ben yüzde 50-60 fazla hasar ödeyeceğim. Hangi primle? Bin 200 lira pimle.”
DÖVİZ ETKİSİNİ GÖZDEN KAÇIRDIK
Ceyhan Hancıoğlu, niyet prim artışı olsa da bunu tüketiciye yansıtamadıklarından da yakınarak, geçmiş dönemde fiyatlarda düşüş olduğunu kaydetti. Geçen sene pandemi döneminde kapanmalardan dolayı hasar frekansında gevşeme olduğuna değinen Hancıoğlu, “Vatandaşımız çoklukla arabasını kullanmadığı için ilk dönemlerde özellikle tam kapanma dönemlerinde; hasarlar azaldığı için sigortacılar olarak bizler geçici dönem de olsa para kazandığımızı gördük veya düşündük, fiyatları düşürdük. Hasarlar böyleydi ancak döviz etkisiyle hasar şiddeti artmaya devam etti. Bizim kaçırdığımız oydu” dedi.
BEKLENEN KADAR ARTIŞ YAPMA LÜKSÜMÜZ YOK
Hancıoğlu, hasarlardaki düşüşe rağmen sigortacılar olarak geçen seneyi yüzde 10 hasar prim oranı kötüleşmesi ile kapattıklarına da dikkat çekerek, “Şimdi tam kapanmalar bitti, açılmalarla beraber hasar frekansları eski haline, hatta eski halinden daha da kötüye geldi. Çünkü toplu ulaşım kullanımı azaldı. Vatandaşlar daha çok araç kullanmaya başladı, çok daha fazla kaza olmaya başladı” dedi.
Ceyhan Hancıoğlu, “Maliyet artışı önümüzdeki dönem oto sigortalarında fiyata yansıyacak mı ve ne kadar yansıyacak?” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Müdahale şart gözüküyor. Tabi ki, bu her sigorta şirketimizin kendi kararıdır. Bir rekabet var sonuçta, herkes kendi stratejisini belirler ama maliyet odaklı baktığımızda bir maliyet artışı dolayısıyla bir fiyat artışı beklentisi çok normaldir. Ama böyle bir ortamda bizim beklenen kadar artış yapma lüksümüz de yoktur. Bunu da çok net söyleyeyim. Yani kendi adıma, kendi şirketim adına söylüyorum. Ama maliyetlerin bir kısmını yansıtmak için de herkes hazırlık içinde olmalıdır. Zaten başlamıştır da.”