2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (CAP26), iklim değişikliğiyle mücadelede sigorta sektörünün rolü ağır basıyor. S&P Global, sigortacıların dünyanın yatırım yapılan varlıklarının yaklaşık yüzde 10’una sahip olduğunu, bu nedenle sermayenin sektörlere, projelere ve 1.5 dereceye ulaşılmasına yardımcı olacak teknolojilere nasıl akacağını belirlemede etkili olacaklarına dikkat çekiyor.
Haber: Serdar YİĞİTOL
2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (CAP26), iklim değişikliğiyle mücadelede sigorta sektörünün rolünün önemine dikkat çekiyor.
Dünya basınında çıkan haberlere göre, bu yılki COP26 iklim zirvesinde yaklaşık 200 ülke Glasgow İklim Paktı’nı kabul etti ve sigorta sektörü de iklim değişikliğini ele almayı taahhüt eden sektörlerin başında geliyor. COP26, sigorta şirketlerinin iklim değişikliğinden en fazla risk altında olanlara dayanıklılık oluşturmalarına yardımcı olmak için hava ve iklim modellemesi ve risk yönetimi konusundaki uzmanlıklarını sergilemelerine olanak tanıdı.
SİGORTACILAR VARLIKLARIN YÜZDE 10’UNA SAHİP
Görüşlere göre, S&P Global, sigortacıların dünyanın yatırım yapılan varlıklarının yaklaşık yüzde 10’una sahip olduğunu, bu nedenle sermayenin sektörlere, projelere ve 1.5 dereceye ulaşılmasına yardımcı olacak teknolojilere nasıl akacağını belirlemede etkili olacaklarına dikkat çekiliyor.
Bir tespite göre de iklim değişikliğinden kaynaklanan risklerin azaltılması için sigortacıların değerlendirme, ölçme yeteneklerinden, uzmanlıklarından yararlanılacak. S&P Global, sigorta şirketlerinin bu teknolojilerdeki işletmeleri ve yatırımcıları geliştirip, geleneksel uygulamalardan daha rekabetçi hale getiren ölçek ekonomilerine doğru büyüdükçe koruyabilecek ürünler ve politikalar geliştirmelerini bekliyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI YENİ ÇÖZÜMLER
Öte yandan, Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşmak için hayat dışı sigorta endüstrinin, gelişmekte olan ve yenilenebilir enerji, karbon yakalama ve depolama gibi yeni teknolojilere ihtiyaç duyulduğu için ekonominin sıfır karbona geçiş riskinin azaltılmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynaması bekleniyor.
COP26 iklim zirvesi sırasında, bazı sigortacılar iklim değişikliğini ele almak için çözümler paylaştı. Örneğin AXA XL, iklim değişikliğinden kaynaklanan mevcut ve gelecekteki sel tehlikelerini haritalayan ve kıyı ekosistemlerinin koruyucu faydalarını sigorta risk modellerine entegre eden yeni ve yenilikçi bir aracı piyasaya sürdüğünü duyurdu. Kıyı Risk Endeksi (CRI) olarak adlandırılan yeni araç, AXA tarafından bilimsel ortaklarıyla ortaklaşa geliştirildi. Endüstrinin doğaya dayalı çözümler bulmasına yardımcı olmak için mercan resifleri ve mangrovlar gibi kıyı ekosistemleri olan ve olmayan senaryoları karşılaştırarak, iklim değişikliği bağlamında kıyı taşkınlarını değerlendirir.