Yüksek enflasyon ortamında nasıl tasarruf edilir?

Belirsizlikle dolu bir bağlamda, enflasyonu ölçmek için kullanılan mal ve hizmet sepetinin artan fiyatları, birçok insanı, önümüzdeki aylarda öngörülemez olmaya devam etmesi muhtemel olan enflasyona karşı korunmanın yollarını aramaya yöneltti. İyi haber şu ki, güvenli bir liman arayan tasarruf sahiplerinin paralarının daha da değer kaybetmesini engelleyebilecek faydalı alternatifler olarak benimseyebilecekleri bazı yaklaşımlar var.

Enflasyonun son 40 yılda görülmediği seviyelerde (Euro bölgesinde yüzde 7,4, ABD’de yüzde 8,3) tasarruf yapmak umutsuz bir iş gibi görünebilir. Tasarruf, enflasyon korkularıyla her zaman el ele gitti. Avrupa Merkez Bankası’na göre, enflasyon yalnızca bireysel mallar için değil, genel olarak fiyatlarda bir artış olduğunda ortaya çıkıyor. Sonuç, bugün harcanan bir avronun mal ve hizmet açısından düne göre daha az satın almasıdır.

BU konuda Mapfre Finans Bülteninde, “Yüksek enflasyon bağlamında nasıl tasarruf ediler?” başlıklı bir makale yayınlandı. Makalede, yüksel enflasyon döneminde nerelerden ve nasıl tasarruf yapılacağı yönünde ilginç tespitler bulunuyor. İşte, o makaleden çarpıcı başlıklar. Enflasyonun paranın değerini azalttığı da iyi bilinmektedir, bu nedenle tasarruflar için sürekli bir tehdit oluşturmaktadır. Örneğin, gerçek gösterge faiz oranı (nominal oran eksi enflasyon) şu anda negatiftir, bu da tüketici satın alma gücüne gerçekten zarar veren bir şeydir. 2021’den bu yana tedarik zinciri sorunları ve artan enerji ve hammadde maliyetleri fiyatları yukarı çekiyor.

Enflasyonun İspanyol vadeli mevduatları üzerindeki etkisi, muhafazakar yapıları nedeniyle özellikle önemlidir. İspanya Merkez Bankası’nın verilerine göre, ailelerin servetini temsil eden 2,3 trilyon avronun neredeyse bir trilyonu vadeli mevduat veya nakit olarak tutuluyor.

SORUNLAR VARSA ÇÖZÜMLER DE OLMALI

Belirsizlikle dolu bir bağlamda, enflasyonu ölçmek için kullanılan mal ve hizmet sepetinin artan fiyatları, birçok insanı, önümüzdeki aylarda öngörülemez olmaya devam etmesi muhtemel olan enflasyona karşı korunmanın yollarını aramaya yöneltti. İyi haber şu ki, güvenli bir liman arayan tasarruf sahiplerinin paralarının daha da değer kaybetmesini engelleyebilecek faydalı alternatifler olarak benimseyebilecekleri bazı yaklaşımlar var.

Harcamalarınızı Planlamak İçin Bir Bütçe Yapın: Ulaşım, elektrik ve gıda, 2021’de en keskin fiyat artışlarını yaşayan üç harcama grubuydu ve İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü’ne (INE) göre, hane bütçesinin yüzde 70’i bunlara ayrıldı. Bu nedenle, burada alabileceğiniz en önemli kararlardan biri, bazı maksimum harcama limitlerini belirlemek için kullanılabilecek bir bütçe oluşturmaktır. Ay boyunca yaptığınız alışverişleri de izlemeli ve daha az öncelikli harcamaları (örneğin yeni araba almak gibi) ertelemelisiniz.

Evde kullandığınız su ve elektriğe ne kadar harcadığınızı kontrol etmek de önemlidir. Elektrik için, kW/saat başına ücretlendirilen oranların daha düşük olduğu saat aralıkları, faturanız geldiğinde hoş olmayan sürprizlerin önlenmesine yardımcı olabilir.

50-30-20 Kuralı: Bütçeleme ile ilgili olarak, 50-30-20 kuralı, harcamaları kontrol etmek ve enflasyonun beklenenden daha büyük bir etkiye sahip olmasını önlemek için yararlı bir yaklaşımdır. İflas hukuku uzmanı ve şu anda Amerika Birleşik Devletleri Senatörü olan eski Harvard Üniversitesi profesörü Elizabeth Warren, aylık harcamalarımıza ve tasarruflarımıza ayırmamız gereken miktarları yönetmemize yardımcı olabilecek bu yöntemi ilk tanımlayan kişi oldu: Yüzde 50 ihtiyaç, istekler için yüzde 30 ve tasarruflar için yüzde 20.

Farklı Ürünler İçin Fiyatları Karşılaştırın: Son aylarda görülen yükselen tüketici fiyat endeksi (TÜFE) sadece elektrik ve akaryakıt fiyatlarını etkilemedi. Genel olarak mallar için daha yüksek fiyatlar süpermarket zincirlerine yansıdı: İspanyol Tüketiciler Örgütü’nün (OCU) yakın tarihli bir raporuna göre, fiyatlar İspanya’da kaydedilen enflasyona yakın bir şekilde geçen yıl boyunca ortalama yüzde 9,4 arttı. Spesifik olarak, pandeminin başlangıcından bu yana ayçiçek yağı, zeytinyağı ve makarna, temel tüketici sepetinden fiyatları en fazla yükselen ürünlerden bazıları. Bununla birlikte, doğu Avrupa’daki ihtilafın başlamasından bu yana, süpermarket fiyatları ilave bir yukarı yönlü baskıya maruz kaldı. Bu, bir alışveriş listesi oluştururken, satın almayı planladığınız ürünlerin süpermarket fiyatlarını tek tek gözden geçirmenin ve markaları ve süpermarket zincirlerini karşılaştırmanın iyi bir fikir olduğu anlamına gelir.

Yiyecekleri Toplu Olarak Satın Almak: Son on yıllarda görülen artan tüketim seviyeleri , iklim değişikliğiyle mücadeleyle ilgili en önemli zorluklardan birini temsil ediyor . Aslında, bir grup Kuzey Amerika üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, tüm küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 60’ından tüketicilerin sorumlu olduğu sonucuna varmıştır.  Yiyecekleri toplu olarak satın almak , birçok kişi için giderek daha popüler bir seçim haline geldi. Ağırlıkça satılan taze ürünleri satın almak yalnızca ekolojik ayak izini azaltmakla kalmaz (daha az ambalaj ve daha az gıda israfı), aynı zamanda ailelere finansal olarak biraz daha fazla nefes alma alanı sağlayabilen daha ekonomik bir alternatiftir.

Nakit Ödeme: Satın aldığımız şeyleri ödemek için kart kullanmak, hatta telefonlarımızı kullanmak, özellikle genç nesiller arasında tipik bir uygulama haline geldi. Pandemi öncesinde satış noktalarındaki ödemelerin yüzde 87’si nakit olarak yapılıyordu. Şimdi, sadece iki yıl sonra, İspanya nüfusunun yüzde 79’u sıklıkla bir tür elektronik ödeme kullanıyor. Son birkaç yılda, çeşitli düzenleyici kurumlar, batı ülkelerinde, özellikle de GSYİH’nın yüzde 24’ünün etkilendiği İspanya’da (Avrupa ortalamasına kıyasla) sorun oluşturmaya devam eden kayıt dışı ekonominin boyutunu küçültme konusunda önemli ilerleme kaydetmiştir. Bununla birlikte, Avrupa Merkez Bankası’nın yakın tarihli bir raporunda da açıkladığı gibi, nakit ödeme yapmak, hala ödeyicilerin harcamalarını kontrol etmelerini kolaylaştıran bir yaklaşımdır.

Yatırıma Doğru Dönüş: Seçenekler Nedir?: 1995’in başlarında, enflasyon oranı yüzde 5 iken, İspanyol 5 yıllık Kamu Borçlarının faiz oranı yüzde 10’un üzerindeydi. Fiyat seviyelerine karşı korunma açıkça tanımlanmıştır. Ancak 25 yılı aşkın bir süre sonra mevcut durum oldukça farklı: 5 yıllık faiz oranı yüzde 1,30’da ve en son veriler TÜFE’yi yüzde 8,4 olarak gösteriyor. Hızla yükselen fiyatların ışığında, dikkatleri yatırım dünyasına kaydırmak bir tasarruf seçeneği olabilir.