MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, BES’teki yeni düzenlemeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Özellikle 18 yaş altının sisteme dahil edilecek olmasının tasarrufların artırılması adına doğru bir adım olduğunu belirten Yurtseven, “Mesela, 18 yaşına kadar sistemden ayrılmamayı zorunlu tutabiliriz. Ya da 18 yaşının altında; mesela hastalık, okula başlama gibi özel koşullarda bireysel emeklilikten para çekebilme imkanı getirebiliriz. O zaman sistemi büyütülebiliriz” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, 18 yaş altının bireysel emeklilik sistemine girmesine imkan tanınmasının Türkiye’deki tasarruf alışkanlığının artırılması için önemli ve doğru bir adım olduğunu söyledi. Deniz Yurtseven, BES’teki yeni düzenlemeler ve hayat sigortaları hakkında açıklamalar yaptı.
BES’teki, en önemli reformun, 18 yaş altının BES sistemine dahil edilmesi olduğunu, bunun özellikle son birkaç yıldan beri yavaşlayan BES’in büyümesinde güçlü bir ivme yaratacağını belirten Yurtseven, “Haziran sonu itibariyle bu sistemin başlaması öngörülüyor. Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 27’si 18 yaş altında. Burada 20 milyonun üzerinde 22 milyona yakın bir potansiyel var. Çeşitli tahminler var, ben daha muhafazakar bir tahminde bulunayım; bu potansiyelin yüzde 5’inin bir-iki yıl içerisinde girmesi beklenebilir. Bir, bir buçuk milyona yakın bir potansiyelden bahsediyoruz” dedi.
“5-10 Yıl Tasarruf Yaparken Bile Zorlanıyoruz”
Deniz Yurtseven, BES’e giren vatandaşın kendi emekliliği için birikim oluşturmasından ziyade ailesinin, çoluk çocuğunun geleceğini güvence altına almak istediğine değinerek, birçok ebeveynin 18 yaşından küçük çocuklarını bireysel emeklilik sistemine katabileceğini kaydetti. Yurtseven, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu Türkiye’deki tasarruf alışkanlığının artırılması için son derece önemli ve doğru bir adım. Eğer uygulama esaslarını da doğru belirleyebilirsek; mesela, 18 yaşına kadar sistemden ayrılmamayı zorunlu tutabiliriz. Ya da 18 yaşının altında; mesela hastalık, okula başlama gibi özel koşullarda bireysel emeklilikten para çekebilme imkanı getirebiliriz. Düşünün ki, 10 yaşında sisteme giren bir kişinin 56 yaşına kadar sürekli sisteme katkı yapması çok zor. Türkiye’de 5-10 yıl tasarruf yaparken zorlanıyoruz. Böyle bir alışkanlığımız, yatırım vizyonumuz yok. O nedenle belli istisnalarla belirli yaşa kadar para çekebilmeyi sağlayabilirsek, sistemi büyütülebiliriz diye düşünüyorum. Benim öngördüğüm şey, belli bir yaşa kadar birikim olması için sistemden çıkışın engellenmesi, sonrasında belli koşullar altında para çekmekle ilgili esneklikler getirilmesi.”
“Hayat Sigortasında 2021’e Zayıf Başladık”
Deniz Yurtseven, 2021’in başından itibaren hayat sigortalarındaki üretim düşüşüne de değinerek, bu konuda şu açıklamaları yaptı: Geçen sene salgında devlet desteği ve faizlerin düşüklüğü ile bankacılık sektöründe ciddi kredi büyümesi yaşandığını vurgulayan Yurtseven, bunun sonucu olarak da hayat sigorta sektörünün 2020 yılında yüzde 27 büyüdüğünü söyledi. Bu yüksek bazla 2021 yılına başlandığını belirten Yurtseven, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu anda ilk iki ayda hayat sigortalarında yüzde 17 gibi bir küçülme var. Mart ayının daha iyi geçtiğini ve bu küçülmenin azalacağını tahmin ediyorum. Dolayısıyla zayıf bir başlangıç oldu ama bazımız çok kuvvetli. Geçen sene çok ciddi bir büyümeye imza attığımız için bu sene nispeten daha mütevazi bir büyüme ile başladık. Tahmin ediyorum ki mart, nisan ve mayıs aylarında baharın da gelmesiyle -ki, bu dönemler genellikle bireylerin daha fazla kredi talebinde bulunduğu aylardır- tekrar bir toparlanma olacağını ve tekrar büyüme çizgisine doğru döneceğimizi tahmin ediyorum.”