SEDDK Başkan Yardımcısı Uluç İçöz, BES’in, sigorta ve tasarruf ürünleri ile bütünleşik olarak sunulması üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Biz şöyle bir BES hayal ediyoruz: İnsanlara hayatlarının her döneminde; sağlık ihtiyaçları olduğunda onu destekleyen, evleneceği veya konut alacağı zaman destek veren, yaşlılık döneminde bakım ihtiyacını karşılayan, emeklikte ek gelir sağlayan özel güvence paketi olarak BES’i düşünüyoruz” dedi.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Yardımcısı Uluç İçöz, bireysel emekliliğin sadece tasarruf sistemi değil, emeklilik sistemi olarak da ele alınması gerektiğini söyledi. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB), Sigorta Haftası dolayısıyla düzenlediği, ‘Türkiye’nin Yükselen Değeri: Bireysel Emeklilik Sistemi; Başarısı ve Büyüme Potansiyeli” panelinde konuşan Uluç İçöz, BES’e yönelik yapılan düzenlemelerden bahsetti.
Uluç İçöz, bir taraftan tasarruf yapılırken bir taraftan da emekliliğin düşünülmesi gerektiğini belirterek, “Bunun nedenlerinden biri de aslında değişen demografik yapımız. Projeksiyonlara baktığımız zaman, 2050 yılı itibariyle, şu anda yüzde 8, yüzde 10 bandında olan 65 yaş üstü nüfusumuzun yüzde 20-25 bandına oturacağı bekleniyor. Biz şimdiden önlem almazsak ilerde yaşlanan nüfusumuza emeklilik geliri üretmekte giderek daha zorlanır hale geleceğiz. Şimdiden gerek BES ile olsun, gerek diğer sistemlerle olsun mutlaka bunun için bir güvence oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada BES’i sadece tasarruf sistemi değil emeklilik sistemi olarak da ele almanın önemini vurgulamak istiyorum” dedi.
BES Tasarruf ve Sigorta Ürünleri İle Entegre Sunulacak
Uluç İçöz, 18 yaş altının BES’e girişi hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, yeni düzenlemenin tasarruf alışkanlığının genç yaşlarda başlaması açısından önemli olduğunu kaydetti. Bunun yanında BES’in, hem 18 yaş altındaki katılımcıların hem de diğer katılımcıların hayatlarının her döneminde onlara destek sağlayabilecek bir yapıya kavuşturmayı istediklerini ifade eden Uluç İçöz, BES’in diğer tasarruf ve sigorta ürünleriyle entegre bir şekilde sunulmasına yönelik çalışmaları olduğunu vurgulayarak, şu açıklamaları yaptı:
“18 yaş altı katılımcıların bir şekilde eğitim için fona ihtiyaçları olacak. İleride evlilik için bazı fonlara ihtiyaçları olabilir. Erkek çocukları için askerlik döneminde ihtiyaçları olabilir. Dolayısıyla 18 yaş altı kişiler sisteme girdiklerinde hayatlarının değişik evrelerinde bu parayı kullanabilmelerine yönelik alt düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Şöyle düşünülmemeli: Yani ben 18 yaş altı çocuğumu sisteme soktum, 56 yaşına kadar hiçbir şekilde paraya dokunamayacak veya hiçbir şekilde yararlanamayacak diye düşünmemek lazım. Aslında, ebeveynler, bir taraftan ona tasarruf alışkanlığı kazandırırken bir taraftan da ona değişik kademeler de destek olabilecek çok güzel bir sistemin tohumunu atmış olacaklar.”
Özel Güvence Paketi Olacak
Uluç İçöz, BES’in, diğer sigorta ve tasarruf ürünleri ile bütünleşik olarak sunulması üzerinde de çalışmalar yaptıklarına dikkat çekerek, “Hayatımızın değişik evrelerinde sağlıkla ilgili veya konut alımıyla ilgili veya inşallah ihtiyaç olmaz ama yaşlılık dönemlerinde uzun dönemli bakım ihtiyaçları ile ilgili çeşitli ihtiyaçlarımız doğmakta. Dolayısıyla biz şöyle bir BES hayal ediyor ve bunun için çalışıyoruz: İnsanlara hayatlarının her döneminde; sağlık ihtiyaçları olduğunda onu destekleyen, evleneceği zaman ona destek veren, konut alacağı zaman ona yine destek veren, yaşlılık döneminde bakıma ihtiyacı olduğunda ona önemli destek sağlayan, emeklik döneminde ek gelir sağlayan bir özel güvence paketi olarak BES’i hayal ediyoruz. Bunun için de çalışmalarımız yoğun olarak devam ediyor. Ekonomi Reform programı çerçevesinde eylül ayına kadar bununla ilgili detayları da kamuoyuyla paylaşıyor olacağız” dedi.
BES, Olgunluk Dönemine Ulaştı
Uluç İçöz, BES’in, 180 milyar TL’yi aşan bir fon büyüklüğü ve 13 milyon katılımcısıyla olgunluk dönemine ulaştığına da değindi. SEDDK olarak, göreve geldiklerinde, güçlü ve potansiyeli yüksek yapıyı nasıl daha iyi yerlere taşıyabiliriz diye çalışmalara başladıklarını belirten Uluç İçöz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“SEDDK olarak yoğun bir çalışma içerisine girdik, 9 ay içerisinde. İlk önce Emeklilik Gözetim Merkezi’nin altyapısının geliştirilmesiyle ilgili düzenleme yaptık. Sonrasında katılımcıların fon performanslarını görebilmesini ve karşılaştırma yapabilmesini sağlayacak platformu hayata geçirdik. Katılımcılara şirketleri değiştirmeden başka şirketlerin fonlarını portföylerine dahil edebilme hakkı getirdiğimiz TEFAS benzeri olan Türkiye Elektronik Fon Platformu’nu, bireysel emeklilik versiyonunun düzenlemesini hayata geçirdik. Yine çağımızın gerektirdiği şekilde hem şirketlerimizin hem katılımcılarımızın ihtiyacını karşılayacak dijitalleşme olanaklarını öngören düzenlemeleri gerçekleştirdik. Faizsiz enstrümanlara yatırım yapmak isteyen katılımcıların faydalanabilecekleri bir mekanizma geliştirmek amacıyla yine katılım sigortacılığına ilişkin hem BES tarafından hem sigortacılık tarafında düzenlemelerimizi gerçekleştirdik. Son günlerde çok gündemde olan 18 yaş altına ilişkin bireysel emeklilik sistemine katılımın önündeki engelleri kaldırdık. Üyelerine emeklilik taahhüdünde bulunan vakıf ve sandıklardan bireysel emeklilik sistemine aktarım yapmak isteyenlere yönelik düzenleme yaptık. Dolayısıyla bunların hepsi BES’teki katılımcı tabanını geliştirme noktasında yaptığımız çalışmalar oldu.”