Fiba Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, BES hakkında değerlendirmelerde bulundu. Pandemide, BES’te, beklenenin aksine gelişmeler yaşandığını belirten Öztürkoğlu, “Sistemden çıkışlar olur diye endişe ettik ama olmadı, hatta 100 bin kişi sisteme girdi. Sistemdeki kişiler de BES’teki birikimlerine dokunmadılar” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Fiba Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, hem getirilerin yüksek olması hem de pandemide tasarruf eğiliminin artmasının BES’te farkındalık yarattığını ve sisteme pozitif yansıdığını söyledi. Pandemide sistemden çıkışlar olması yönünde tedirginlik duyduklarını belirten Ötürkoğlu, beklenen reaksiyonun gerçekleşmediğini, aksinin yaşandığını ifade ederek, “Tasarruf bilinci genlerimize işlemiş; ak akçe kara gün içindir atasözündeki gibi. Sistemdeki kişiler BES’teki birikimlerine dokunmadılar. Çok da iyi yaptılar” dedi.
Erol Öztürkoğlu, BES’te, 170 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşıldığını, bunun 150 milyar lirasının gönüllü BES’ten, 20 milyar lirasının da otomatik BES’ten geldiğini kaydederek, “Sistemde toplam 12,5 milyon katılımcımız var. Bunun 6,9 milyonu gönüllü BES’ten, 5,8 milyonu da otomatik katılımdan geliyor. Böylece toplama baktığımızda, -aslında sistemleri bu şekilde ayırmamak da gerekiyor- BES’te 170 milyar lira fon ve 12,5 milyon katılımcı bulunuyor” şeklinde konuştu.
Pandemide Katılımcı Sayısı 100 Bin Arttı
Erol Öztürkoğlu, fonlar büyüdükçe getirilerin de önem kazandığına değinerek, katılımcı sayısında son birkaç yıldır net bir büyüme olmadığını ancak pandemide bile katılımcı sayısında 100 bin kişiye yakın artış yaşandığını vurguladı. Erol Öztürkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçen sene sistemdeki getiriler oldukça yüksekti ve tatminkardı; enflasyonun neredeyse iki katı kadar ortalama getiri sağlandı. Dolayısıyla bu getiriler 120 milyar liralık fon büyüklüğünü hızlıca 170 milyar liraya taşıdı. Önemli bir unsur da sistemde kalan katılımcılar. Yani 12,5 milyon kişi her ay düzenli bir şekilde tasarruf yapıyor, düzenli bir şekilde katkı payı ödüyor. Bu da sistemin hem getiri hem katkı payı tahsilatıyla beraber geometrik bir şekilde büyümesine neden oluyor.”
19 Milyon Kişi Sistemle Temas Etti
Erol Öztürkoğlu, BES’in, bilinilirliğinin yüksek olduğunu da belirterek, 2003 yılında başlayan sistemin yaygınlaşmasıyla bugün 12,5 milyon kişiye ulaştığını söyledi. Ancak otomatik katılım sayesinde 20 milyon kişinin sisteme girdiğini, sonrasında ise ayrılanların olduğunu hatırlatan Erol Öztürkoğlu, “2003’ten bugüne kadarki süreçte bireysel emeklilik sistemi ile temas eden, bir 18-19 milyon kişi oldu. Toplum açısından baktığımızda aslında yaygın bir bilinirliğe sahibiz. Burada devlet katkısı da çok önemli; yüzde 25, devlet katkısı var” dedi.
18 Yaş Altının Sisteme Girmesi Ekonomi İçin Önemli
Erol Öztürkoğlu, önümüzdeki dönemde BES’te yapılacak düzenlemelere de değinerek, bunların başında 18 yaş altının sisteme alınmasının önünü açacak düzenlemenin geldiğini bildirdi. Öztürkoğlu, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
“Bireysel emeklilik sisteminin özünde ki hedef, ikinci bir emeklilik geliri elde etmek, yaşlılıkla beraber oluşacak gelir kaybını gidermek. Türkiye, tasarruf eksikliği olan ülkelerden biri. Belli yaş grubundaki kişilerin sisteme girmesi ile ilgili bu 20 yıllık süreçte, geldiğimiz rakamlar oldukça başarılı. Fakat bunun çok daha tabana yayılması gerekiyor ki, küçük rakamlarla emeklilik döneminde yeterli kapitale ulaşılabilsin. Dolayısıyla 18 yaş altının sisteme girmesi ülke ekonomisi için de oldukça önemli bir reform. Türkiye genç nüfusa sahip ülkelerden biri; 20 milyona yakın gencimiz var. Bu gençler, BES’e dahil olduklarında, bizlerden çok daha düşük katkı paylarıyla, bizlerden çok daha yüksek tasarruflar elde edecekler. Dolayısıyla 18 yaş altının sisteme girmesini biz çok önemsiyoruz. Hem sistem hem de ekonomi büyüyecek.”